Петя Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава. И ако някои се опитва да всее страх, използвайки създалата се ситуация в Перник това е непочтено. Разбирам, че в криза темата се използва политически. Вероятно БСП се готви за дебатите в парламента и вероятно подгрява, но не е редно това да става със заиграването с тази тема.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която заедно със зам.-министъра Николай Нанков даде информация за състоянието на язовирите в страната, предаде репортер на БГНЕС.

От думите й стана ясно, че язовир „Тича“ разполага с вода за 30 месеца.

„Тя ще стигне за това време само ако водата се използва за питейно-битови нужди“, подчерта Аврамова.

Язовир „Камчия“ разполага с вода за 10 месеца; яз. „Асеновец“ - 4.5 месеца.

„Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за 3 месеца“, посочи министърът.

Аврамова каза, че посочените количества са онези, които спекулативно са били показани в медиите и добави, че наличният воден обем в тях не налага да се въвежда режим на водоподаването. "И към момента има, предимно малки населени места, които имат режим на водоподаване. Те се захранват от местни водоизточници – каптажи, повърхностни водоизточници. В област Ловеч, Габрово, Пазарджик, Сливен има режим на водата. Предстои въвеждане на режим и в други части на страната. Има опасност да се въведе режим и в някои населени места в Софийска област“, уточни Аврамова и призна, че всички язовири са с намалени обеми по това време и се очаква снеготопенето, което да ги напълни. По думите й няма критичен обем на язовир, който да посочим като проблемен.

Министърът съобщи, че откакто община Перник е преминала на едноразов режим (пускане на водата веднъж на ден, бел. а.) броят на авариите чувствително е намалял. "От 18.11., когато беше въведен режимът до 30.12 на територията на община Перник има 494 аварии. От тях 427 са до 20.12. Тогава е стартирал едноразовият режим. Авариите преди това бяха по 14, а оттогава те са по 6 на ден, което е хубава новина. По отстраняването на авариите работят екипи както на ВиК Перник, така и от други дружества в страната", обясни Аврамова. Стана ясно още, че задълженията към водните дружества възлизат на обща стойност 114 млн. лв., от които близо 80 млн. са несъбрани вземания от потребители. На този фон вече са сключени договори, по които ще може да използваме европейско финансиране в размер на 1.5 млрд за рехабилитация на водната инфраструктура. Заместник-министърът Николай Нанков заяви, че нивата на язовирите се следят от компетентните органи и при необходимост ще бъдат предприети мерки. По отношение на яз. „Студена“ Нанков посочи, че водното количество, при липсата на приток към него, ще стигне за месец и 25 дни. „Понастоящем обемът в язовира е 3.8 млн. куб. м, малко над 1.5 млн. куб. /м е реалният обем. От вчера имаме 250 л./сек. разходна норма, което е около 22 000 куб./м на ден. Притокът вчера беше 115 л./сек.“, посочи Нанков. Той обяви още, че цената на водата в Перник няма да бъде повишавана, както и че се работи по преместването на Клон 2, който досега преминаваше през имота на „Стомана-Перник“. Нанков посочи още, че за 15 години ВиК Перник е трябвало да инвестира 4 220 000 лв. в поддръжката на мрежата. В 14 часа оперативният щаб в града ще заседава. На него ще бъде обсъдена и темата за авариите на територията на пернишките села, които все още не са отстранени, както и състоянието на каптажите. Темата беше повдигната от БГНЕС, която сигнализира за запушените каптажи в района. /БГНЕС