Петротос Костас: Интересът на ПАОК към Десподов е от три години

Интересът на ПАОК към Кирил Десподов е от три години. Това разкри специално за БГНЕС гръцкият журналист Петротос Костас, който от години следи събитията в гранда от Солун.

"Нормално, той е най-добрият футболист в България. През цялото време се водеха разговори, но Лудогорец искаха да го задържат за евентуално влизане в Шампионска лига", поясни той.

Костас потвърди новината на медията ни, че Десподов ще прибира по около 1 млн. евро на сезон плюс бонуси. Лудогорец пък ще получи 3,5 млн., като сумата може да нарасне в зависимост от представянето на крилото.

В отговор на въпроса защо точно сега се осъществява трансферът, той обяснява: "След по-малко от една година той ще е своден агент. През януари вече всеки може да преговаря с него. И след като Лудогорец отпадна от Шампионската лига, предпочете да го продаде, вместо да му предложи по-голяма заплата, за да подпише нов договор. ПАОК знаеше това и започна преговори. Любопитна подробност е, че преди това клубът вече се беше разбрал с Десподов. Той знаеше за интереса и много искаше трансферът да се осъществи. Дори бе в основата Лудогорец да го продаде именно на ПАОК", разяснява Костас.

В същото време е имало и оферта от друг гръцки гранд за Десподов - Олимпиакос, признава събеседникът ни.

"Те не вярваха, че ПАОК може да му изпълни условията и да го привлече. Предложиха същите пари и Лудогорец прие офертата от Солун, защото Десподов предпочете нея. За клуба му беше все едно - и двата отбора даваха по 3.5 млн евро, а след като играчът беше избрал ПАОК, ок. Решаваща роля, според мен, изигра Едуардо Мариньо, който е мениджър на играча. Друго важно нещо е, че родният град на Десподов - Кресна, е на час и половина от Солун", смята Петротос Костас.

"Сигурен съм, че за ПАОК това е добър трансфер. Класен играч. Тимът вече разполага с четирима фантастични футболисти в предни позиции - Десподов, Константелиас, който в момента е най-голямата звезда в Гърция, бразилецът Тайсън и Андрея Живкович. Българинът, както и останалите трима могат да играят на всички позиции в нападение. Понякога Десподов ще бъде централен нападател, както то прави в националния отбор на България", анализира Костас.

"Очаквано в дербито с Арис Десподов влезе от пейката. Включи се отлично и за следващите срещи ще е готов за титуляр. На ПАОК предстоят доста мачове, тъй като отборът играе в групите на Лигата на конференциите и се нуждае от ротации", смята нашият събеседник.

Както е известно капитанът на националите се появи в игра за домакините в 65-ата минута, като 20 по-късно си помисли, че е донесъл успеха на своите, след като се разписа с техничен удар от точката на дузпата. След проверка на ВАР се оказа, че негов съотборник е бил в засада в по-ранен етап на атаката и попадението бе отменено. В крайна сметка голове не паднаха и дербито на "Тумба" завърши без победител. Десподов може да запише първия си мач като титуляр за ПАОК през седмицата в Лига на конференциите. Гръцкият тим гостува на финландския ХИК Хелзинки в четвъртък от 19:45 часа българско време.

"Тайсън е 35 години. Той ще бъде първи избор от пейката за Луческу, а титуляри в нападение ще са - Десподов, Константелиас и Живквич", категоричен е Петротос Костас.

"Трансферът на Десподов беше приет с голям ентусиазъм. Той е най-добрият български играч в момента, а ПАОК се нуждаеше от звезда. Феновете са доволни. Много от тях вече си купуват фланелки с номер 77", разкрива той.

Накрая стана дума и за Димитър Бербатов, който също игра в ПАОК, но не остави значима следа с изявите си за тима.

"Когато Бербатов дойде, всички му се радваха, защото той е наистина голям играч. Да, не направи най-добрите си мачове тук, но беше в края на кариерата си. Важното беше, че доведохме един от най-добрите европейски футболисти в ПАОК. Същото беше, когато Олимпиакос взе Марсело. Нищо не направи, но самият факт, че е привлечен играч от Реал Мадрид носи позитиви на клуба", смята за Костас

Категории: