Петролът поевтинява след отлагането на срещата на върха на ОПЕК+

Цените на петрола се понижиха, след като ОПЕК+ отложи срещата си на върха, докато европейските и американските акции поскъпнаха заради надеждите за край на цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, предаде АФП.


В изявлението, с което се обявява отлагането на планираната среща на върха на 13-членната група на ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, и техните 10 партньори, водени от Русия, не се дават никакви обяснения.

Износителите на петрол трябва да вземат решение относно политиката си за добив на фона на спадащите цени на суровия петрол и слабото търсене на суровината, тъй като възстановяването на Китай след края на кризата се забавя, а Европа и САЩ се борят с инфлацията.

Настоящата стратегия за добив на ОПЕК+, при която деветте членове, водени от Рияд, намалиха производството през последните месеци, за да повишат цените, не успя да доведе до трайно възстановяване.

Цените на петрола, които се търгуваха с леки понижения, се сринаха до загуби от около 4,6%, като основният международен договор за суров петрол тип "Брент" падна отново под 80 долара за барел.

Някои анализатори изтъкнаха възможни разногласия между най-големия износител на петрол Саудитска Арабия - която лобира за намаляване на производството, за да подкрепи цените - и Русия.

Неотдавна "министърът на енергетиката на Саудитска Арабия обвини спекулантите за спада на цените на петрола", а не за слабото търсене, което подсказва, че те вероятно ще продължат "рестриктивната производствена политика", казва анализаторът Карстен Фрич от Commerzbank.

От друга страна, руският вицепремиер Александър Новак заяви, че "настоящите цени на петрола обективно отразяват настоящата ситуация" и че "пазарът е балансиран", според руските информационни агенции.

Трите основни индекса на Уолстрийт се повишиха в началото на търговията, като данните показаха продължаващо укрепване на пазара на труда в САЩ.

В Европа акциите във Франкфурт и Париж се повишиха, но в Лондон се понижиха въпреки обявените от правителството на Великобритания мерки за стимулиране на затруднената икономика на страната. /БГНЕС