Петролът поскъпна с 4 процента след големия срив

Цените на петрола се повишиха леко, след като се сринаха в близо 30 процента в понеделник.

Суровият петрол от сорта Брент се повиши с 1,41 долара или 4,1 процента до 35,77 долара за барел рано сутринта във вторник. Тексаският суров петрол също отбеляза ръст от 4 процента, съобщи Ройтерс.

Корекцията идва след големия срив предишния ден, който отбеляза най-резкия спад на цената на суровината от 1991 г.

Експерти смятат, че петролът няма скоро да възстанови загубената стойност.

Русия и Саудитска Арабия обявиха, че ще увеличат добива, след като 3-годишната сделка между тях и останалите държави от ОПЕК се разпадна в петък.

За негативните прогнози за възстановяването на цената допринася и коронавируса, като експертите се опасяват, че ограниченията за милиони по целия свят ще забавят икономиката и от там търсенето на петрол.

Саудитска Арабия обяви, че ще вдигне производството на 10 милиона барела на ден през април, като досега произвеждаше 9,7 милиона.

Русия също каза, че ще вдигне производството, като ниските цени кара големите производители да се опитват да вземат по-голям пазарен дял, за да компенсират.

Москва обяви, че няма да има проблеми да издържи икономически на ниски цени на петрола между 6 и 10 години.

Междувременно Международната агенция по енергетика обяви, че според тях през 2020 г. търсенето на петрол ще се свие. Това не се е случвало от 2009 г., когато светът беше обхванат от голямата финансова криза.

Агенцията очаква търсенето през 2020 г. са е с 90 хиляди барела на ден по малко от предишната година./БГНЕС