Петролът поскъпва заради шоковото намаляване на добива

Световните цени на петрола се повишиха, след като няколко водещи производители, начело със Саудитска Арабия, изненадващо обявиха намаление на добива, предаде АФП.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха с почти осем процента, ден след като няколко членове на ОПЕК+ неочаквано обявиха намаление на производството с общо над един милион барела на ден.

Шоковото намаление ще започне през май и ще продължи до края на годината. В него участват Алжир, Габон, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Това е в допълнение към решението на Русия - също член на ОПЕК+ - да удължи съкращението с 500 000 барела на ден.

Петролният картел вече разгневи Вашингтон през октомври, тъй като намали производството с два милиона барела на ден.

Тогава Белият дом обвини ОПЕК+, че се е "съюзил с Русия". САЩ заявиха, че съкращенията ще увеличат приходите на Москва и ще подкопаят западните санкции, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

БГНЕС припомня, че войната на Русия срещу Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергоносителите през миналата година, подхранвайки високата инфлация в целия свят, но оттогава цените на суровия петрол спадат.

ОПЕК+ заяви, че ходът от вчера е "предпазна мярка, целяща да подкрепи стабилността на петролния пазар".

Кремъл също защити решението и заяви, че е "в интерес на световните енергийни пазари световните цени на петрола да останат на добро ниво".

"Дали другите държави са доволни от това или не, си е тяхна работа", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възстановяване на геополитическото напрежение

Решението от вчера "в действителност" има за цел да повиши цените, но може да има и политическо въздействие, заяви старши анализаторът Ипек Озкардеская в Swissquote Bank.

Спадът в световните доставки на петрол е "достатъчен, за да съживи геополитическото напрежение със САЩ, които вече нарекоха решението необмислено, и повече от достатъчен, за да подсили инфлационните притеснения в целия свят", каза тя.

Новините предизвикаха големи печалби за енергийните компании и повдигнаха фондовите пазари в Лондон и Париж, въпреки че във Франкфурт се понижиха. На Уолстрийт акциите също предимно се повишиха.

Акциите на американския петролен гигант „ExxonMobil“ и френската „TotalEnergies“ поскъпнаха с повече от пет процента, а британските BP и „Shell“ - с повече от четири процента.

Миналата година петролните гиганти реализираха рекордни печалби, тъй като цените на суровия петрол нараснаха.

По-високи лихви за по-дълго време

Развитието на събитията през уикенда също така подсили опасенията за нов скок на потребителските цени, който може да окаже натиск върху централните банки да повишат лихвените проценти още повече - и да попречи на световната икономика.

"Ако по-високите цени на енергоносителите се задържат, това в крайна сметка може да направи борбата на Фед с инфлацията по-трудна", заявиха анализатори от Charles Schwab.

Централните банки повишават лихвените проценти, за да овладеят високата инфлация.

"Съществува реална загриженост, че изненадващото решение... ще подтикне централните банки да поддържат по-високи лихвени проценти за по-дълго време поради инфлационното въздействие, което ще попречи на икономическия растеж", заяви Найджъл Грийн, ръководител на финансовата консултантска компания deVere Group.

Световните акции бяха подкрепени в петък, след като данните показаха намаляване на инфлацията в еврозоната и САЩ.

Грийн заяви, че повишението на цените на петрола "може да се очаква да увеличи производствените и транспортните разходи, да намали покупателната способност на потребителите, да наруши веригите за доставки и да доведе до по-високи инфлационни очаквания".

Цените на суровия петрол се понижиха през последната година, тъй като опасенията за възможна рецесия, предизвикана от по-високите разходи по заемите, компенсираха притесненията за предлагането, предизвикани от санкциите срещу Русия заради войната ѝ в Украйна.

"Намаляването на производството... ясно показва, че ОПЕК не е доволен от движението на цената на петрола, която се понижи през последните месеци", каза Тапас Стрикланд от Националната австралийска банка. /БГНЕС