Петкова: Темата за състоянието на енергетиката е предизборен трик на БСП

Категорично не сме съгласни с твърдението на депутата от БСП Таско Ерменков, че енергетиката се управлява некомпетентно. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Енергийният министър даде извънреден брифинг по повод изявление на БСП срещу скока на цената на тока от юли. От левицата заявиха, че готвят протест идния вторник пред сградата на КЕВР.Петкова припомни, че за няколко години секторът е стабилен, държавните дружества също са стопили задълженията си. „Изненадана съм, че точно в този момент се поставя въпроса за състоянието на енергетиката“, каза тя и определи коментарите на БСП като предизборен политически трик. „Таско Ерменков странно как е изчислил скокът на енергията преди КЕВР. Това е явен политически натиск. Очаква се регулаторът да вземе решение под натиск. Това клати много сериозно темата енергетика. Става дума за опасен прецедент и има опасност да се дестабилизира целият сектор“, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Всякакви инсинуации за шоково поскъпване на тока са манипулации. Както е известно от изявления на председателя на КЕВР Иван Иванов, трите ЕРП-та може да искат всякакви повишения, но скокът на цената на тока от 1 юли няма да надвиши месечната инфлация около 3%, допълни Теменужка Петкова. По отношение на сделката за ЧЕЗ, министърът заяви, че това процедура, която българската държава няма никакви намерения да се намесва в преговорите. „Тази сделка е на чешката държава. България няма правни механизми как да се намеси“, повтори още веднъж Петкова. Валентин Николов призова ДАНС да проучат капиталите на кандидата „Еврохолд“, за да няма в последствие някакви проблеми и съмнения.

БСП се обяви против исканията на трите електроразпределителни компании - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про за увеличение на цената на електроенергията от 1 юли.„БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да било цена, още повече на жизнено важни стоки и услуги, каквото е електроснабдяването и самата електроенергия“, подчерта народният представител Таско Ерменков . Според него това искане показва, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и енергийното министерство, което е принципал на НЕК (Национална електрическа компания) са в основата на „непрофесионалното управление на енергийната ни система“. /БГНЕС