Петкова: Газовата връзка с Гърция е в решителната си фаза

Заложили сме като основен приоритет в сектор „Енергетика“ на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ, заяви по време на конференция в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Тази тема е изключително важна. Не само за България, но и за целия регион. Всички ние знаем какво означава диверсификацията и какви ползи носи тя. Това е съвсем осезаемо, защото България все още е една от държавите, които са зависими от един източник на природен газ. Затова нашите усилия, години наред, са насочени към това България да бъде независима“, каза министър Петкова. Тя бе категорична, че за да постигне този си основен приоритет, държавата ни е концентрирала усилията си в няколко основни проекта, върху които работи усилено. Един от тях е ключов, а това е изграждането на интерконектора Гърция – България.

„Проект, който е от общ икономически интерес в рамките на ЕС“, обясни енергийният министър и подчерта, че той трябва да даде енергийна независимост не само на страната ни, но и на целия регион. Според нея проектът се намира в своята решителна фаза, защото сме на прага на избор на строител, доставчик на тръби и избор на инженер-консултант. Част от обществените поръчки вече са финализирани, а през месец май ще бъдат избрани тези компании, които ще имат отговорността да реализират проекта.

Енергийният министър отбеляза важността и на друг важен проект – междусистемната връзка между България и Сърбия. „С реализацията на този интерконектор, който трябва да стане факт 2022 година, нашите съседи също ще имат възможност да разчитат на сигурност на доставките от други източници, а именно от Каспийския регион“, отбеляза още Петкова.

Като друга възможност за диверсификация на източниците министър Петкова спомена и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Участвайки в него, България ще има възможност да доставя газ от САЩ, Катар, Алжир и др. През втората половина на тази година предстои да бъде взето окончателно инвестиционно решение на проекта, а страната ни твърдо е заявила своята воля за участие като акционер.

„България върви с много сериозни стъпки напред към либерализацията на пазара на природен газ, към диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка“, каза в заключение министър Петкова. /БГНЕС