Петков: Започваме усилен процес по смяната на Конституцията

“Беше взето решение на всички съвети на партиите в коалицията, че няма да подкрепим първия мандат. Ние от ПП-ДБ виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България. Джентълменското споразумение бе изпълнено и се радваме, че правната комисия ще заработи”. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.


“От последните дни сме изплашени до каква степен е превзета прокуратурата. Ние осъзнаваме, че една подмяна на нито един човек не решава истинския въпрос, затова започваме усилен процес по смяната на българската Конституция”, заяви още Петков.

Христо Иванов заяви, че Висшият съдебен съвет трябва да бъде преструктуриран по начин, който да изпълни дългогодишните международни препоръки и европейски стандарти.


„Да бъде окончателно във възможната степен разделена съдийската от прокурорската квоти във ВСС. Прокурорската квота да бъде преформатирана по такъв начин, че в нея да се въведе реална силна обществена квота, която да гарантира обществения контрол върху работата на прокуратурата. В съдийската колегия да се гарантира стандартът за независимост на съда в пълна степен“, поиска съпредседателят на ПП-ДБ. /БГНЕС