Петков: Внасяме законите за службите

Днес входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

„В четвъртък и петък миналата седмица прекарах в Австрия на срещи с много от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на страната. Темата беше Шенген и сигурността в шенгенското пространство. Те ясно заявиха, че най-големят въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и информационна сигурност“, заяви Петков.

„Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите“, добави той и изрази надежда ГЕРБ да подкрепят проектите.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира отказа им от позицията двете служби да се слеят. „На този етап това е частен случай. Не се отказваме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, защото това е важна стъпка за съставяне на единен орган”, уточни Атанасов.

Той посочи, че по отношение на назначения в службите трябва да се спазва политически неутралитет.

„Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политическите лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС “, подчерта Атанасов.

Той подчерта, че по Конституцията МС осигурява обществения ред и националната сигурност. Атанасов посочи, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е важен, защото тогава се събират европейските ни партньори и предстои да се вземе решение за влизането ни в Шенген. „Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, намаляваме нашите шансове“, смята той. Петков коментира, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като основен приоритет.

„Най-добрият начин да се разрешават проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, така и те (миньори и енергетиците - бел.ред.) трябва да го направят. Тук трябва да се седне между правителство и протестиращи“, каза Петков и посочи, че срещите с отделни политически партии няма да доведат до решаване на проблема. „Нека двете страни седнат на една маса възможно най-скоро“, препоръча той. /БГНЕС