Петков вбесява австрийците с аргументите за Шенген, проваля визита на Денков

Кирил Петков втрещил австрийците с аргументите си за Шенген. Според него българското членство ще направи храните по-евтини в Австрия. Неадекватното му поведение отлага визитата на премиера акад. Николай Денков в началото на този месец във Виена, предаде репортер на БГНЕС.

Странният подход на Кирил Петков в дипломацията трябва да помогне на България да бъде приета в Шенгенското пространство до края на годината. Председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната на Народното събрание е провел работно посещение в Австрия в периода 28-29 септември. Това посещение предхожда визитата на премиера акад. Николай Денков, която трябва да се състои на 4 октомври, но е отложена с мотива, че канцлерът Карл Нехамер е болен.

Във Виена Петков е осъществил срещи с министъра на външните работи Александър Шаленберг, председателя на Комисията по въпросите на ЕС д-р Райнхолд Лопатка, председателя на групата за приятелство „Австрия - България, Румъния“ в австрийския Парламент д-р Харалд Трох.

По време на разговорите си Петков лобира българското членство в Шенген, на което Виена се противопоставя заради различни аспекти на миграционната политика.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ изтъква няколко важни направления с цел намирането на конструктивно решение.

Първият и най-важен аргумент в подкрепа на българската кандидатура Петков вижда в голямата геополитика, че членството ни в Шенген ще помогне на Украйна и ще навреди на Русия.

Присъединяването ни ще укрепи охраната на външната граница, подчертава българският политик. Това, според него, ще стане като се освободят 200 български граничари, които в момента са на българо-румънската граница. Те ще бъдат изпратени на границата с Турция, която е външна на ЕС.

Петков също така подчертава, че България в Шенген ще доведе и до намаляване на инфлацията в Австрия. Този спад ще се постигне, защото ще се улесни и поевтинее транспорта на стоки и най-вече на храни. Именно така ще се създадат и условията за намаляване на инфлацията, обяснява вижданията си съпредседателят на ПП-ДБ.

Не по-малко важен аргумент за Петков е и свързаността. Според него българското членство ще изиграе важна роля по отношение на енергийната свързаност и сигурност на Австрия, чисто човешки това означава – ток и газ ще текат без паспортни проверки, подчертава Кирил Петков.

Австрийските домакини остават учудени от този подход, заявявайки, че аргументите на Петков са нови за тях. Но зад тази дипломатическа любезност се крие сериозно недоволство. Вбесена от неадекватното поведение на Петков австрийската страна отлага насрочената за 4 октомври визита на българския премиер акад. Денков. Като мотив е посочено заболяване на премиера Карл Нехамер. И за българските, и за австрийските дипломати не е тайна, че няма никакво заболяване. Ако темата не беше толкова важна за нашето общество и бизнес, можехме да се пошегуваме, че австрийците са се нуждаели от време да изчислят с колко ще спаднат цените на храните…

Това не е първата международна изява на Петков, която „вместо да изпише вежди, вади очите“ на България. Неотдавна пак по австрийска линия се наложи да бъде опровергаван, този път от президентската институция. Твърденията му, че Виена е поискала реформа на службите за сигурност, като условие за приемането в Шенген, беше опровергано по време на гостуването на Волфганг Соботка, председател на Националния съвет на Австрия. Той беше в страната ни на 10 октомври по покана на председателя на българския парламент Росен Желязков. /БГНЕС