Петков: Цената на газа от САЩ ще е еквивалентна на тази на „Газпром“

Цената на природния газ, който ще дойде от САЩ, ще бъде еквивалентна на тази на „Газпром“. Това заяви премиерът Кирил Петков.

„За мен беше важно цената да бъде равна или по-добра от тази на „Газпром““, каза той по Нова тв.

Петков обясни, че договорът за американската газ вече е подписан: „Двата кораба вече са тръгнали. На 8 и 23 юни те ще пристигнат“. Той не разкри името на компанията, която ще го достави, защото в момента цял свят търси втечнен природен газ и иска да запази нейната конфиденциалност.

Успоредно с това е договорена и доставката на азерския газ, който ще започне да идва у нас на 1 юли независимо от това дали има българо-гръцката връзка. „Това опроверга тезата, че не можем да получаваме азерски газ без тази връзка“, каза премиерът Петков.

Премиерът заяви, че е говорил с офиса на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен България да бъде включена в списъка със страните, които да бъде направено изключение за руския петрол.

Според него българското общество трябва да бъде спокойно, защото правителството се справя.

„Ако за една седмица можем да договорим по-евтин газ, показва, че това правителство може да се справи. Едни следващи избори сега в условията на война е не само безсмислено, а много вредно“, подчерта премиерът.

Той вижда ударите срещу правителството от няколко посоки. Първата група е свързана с руските енергийни интереси, а втората са политици, които разполагат само с няколко месеца, защото след това ще бъдат разследвани от Европейската прокуратура.

„Тази група от хора имат срок от няколко месеца, защото ще бъдат хванати от европейската прокуратура, защото на българската не може да се вярва“, каза Петков.

Той коментира и превъоръжаването на България с американско оръжие.

Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, защото доставката на Ф-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора ръка, около 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разходи, каза Петков.

„Войната в Украйна няма да свърши скоро, трябва да сме сплотени и да не вкарваме държавата в допълнителна криза. Трябва да минем през този критичен за цяла Европа момент“, заяви премиерът. Според него ние не вървим към Трета световна война. /БГНЕС