Петков: Ще бъда пръв между равни

Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето, промяна на управлението. Трябва да работим заедно, ако искаме едно по-добро бъдеще за България. Това заяви кандидатът за премиер Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Първата ми заповед е всеки да има Зелен сертификат в МС, заяви Кирил Петков.

Направихме общо споразумение 4-те партии, за да осъществим промяната. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени. Трябва да се избегне увеличаването на цената за битовите потребители от 1 януари. Новата стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация. Гръцката връзка трябва да стане основен приоритет бързо, каза Петков.

Предлагам Александър Николов за енергиен министър. Трябва да се преборим с ковид кризата, не трябва да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме. Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците, подчерта Петков.

8,5 милиарда са си поставили по една ваксина. Всички развити страни, над 70% имат ваксинация, а ние оставаме зад Руанда и Пакистан. Моята първа заповед ще бъде всеки в МС трябва да има зелен сертификат, каза още Петков.

Мотото ще бъде нулева толерантност към всеки изхарчен неправомерно лев. Контролът за националните финанси и еврофондовете ще бъде даден на Асен Василев. Основната цел на МВР е да няма нито един човек над закона. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво. За вътрешен министър предлагам Бойко Рашков. Всички в управляващата коалиция се обединихме, че Гешев не е постигнал своите задачи като главен прокурор. Какво да кажем когато нашите външни партньори ни показват хората в списъка Магнитски, а нашата прокуратура мълчи. Прокуратурата трябва да бъде реформирана, категоричен е Петков.

България трябва да настигне европейските си партньори, нашият растеж трябва да бъде над 5%, трябва да бъдем център за нови компании, трябва да привлечем инвестиции. Ние сме с най-ниските данъци, но заради корупцията не можем да привлечем добрите производства. За икономиката слагаме двама човека Корнелия Нинова и Даниел Лорер, подчерта Петков.

Време е да си върнем статута на голям производител на храни. Предлагам Иван Иванов за земеделски министър. Крайно време е да свържем Северна и Южна България. Трябва да построим законно АМ Хемус, да изградим нови мостове над Дунав. За тези цели, които бяха обещавани през последните 12 години, но не бяха постигнати, предлагаме Николай Събев и Гроздан Караджов, каза Петков.

Трябва да се борим с нашите партньори в ЕС за върховенство на закона. Силата на дипломацията и решаването на конфликти с мирни средства. Добросъседство с РСМ трябва да бъде огромен ангажимент, затова предлагам Теодора Генчовска за външен министър. Българската отбрана трябва да бъде адекватна, затова предлагам Стефан Янев за министър на отбраната.

Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. Да се надяваме, че ще имаме по-добри спортни резултати, каза Петков.

България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. За министерството на туризма предлагаме Христо Проданов. Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата. Предлагам Борислав Сандов за МОСВ, заяви Петков.

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Заедно с министъра на труда Георги Гьоков ще работим за постигането на тези цели. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската. Предлагам Атанас Атанасов за министър на културата, поясни Петков.

Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки. Двама души ще отговарят за това Калина Константинова и Божидар Божанов, министър на електронното управление. Ако гласувате този състав на този кабинет, обещавам да съм министър-председател на всички българи, каза още Петков.

Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия, каза още Петков. Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място, каза още той. /БГНЕС