Петков с 3 цели: Достатъчно газ, доставка с малък риск и конкурентоспособна икономика

Имаме три цели. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск и трето – да бъде с най-добрата цена, за да може българската икономика да бъде конкурентоспособна. Това заяви премиерът Кирил Петков на изслушването в НС по повод спрените доставки на газ, предаде репортер на БГНЕС.

Петков каза, че преди 4 месеца правителството е заварило редица нередности. „Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме и отказ от 70 процента от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко, когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната, каза Петков.

Получихме писмо за едностранна промяна на договора, в която се казва, че искаме "Булгаргаз" да отвори сметка в Газпромбанк - сметка в рубли, искаме да си платите в евро или долари, ние ще ги превалутираме. Първо, ние всички не знаем каква ще е цената във всеки един момент, това зависи от курса на долар рубли, защото крайното плащане се води в рубли. Второ, вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме посредник, който не гарантира дали ще си получим газа. Трето, руската страна казва нарушаваме договора едностранно. Тук не говорим за геополитика и идеология. Става въпрос за измиване на ръце, подчерта Петков.

Започнахме да работим за диверсификация, започнахме ежеседмично да проверяваме строителството на газовата връзка с Гърция, информирах министър-председателя Мицотакис и договорихме ясна дата за физическото завършване на газопровода – 30 юни, тази дата е реална, обясни още Петков. В напреднала фаза сме на директни преговори със САЩ и Египет за доставка на втечнен газ. Надяваме се цените, които ще постигнем да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висок от тази на „Газпром“, добави Петков.

Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг - Иван Андреев беше категоричен пред Народното събрание, че няма риск за доставките на природен газ у нас.

От своя страна председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че тази криза в Европа е целенасочено предизвикана от Русия за постигане на нейните политически цели. Тези цели ще продължат да бъдат същите може би за неопределен период от време, добави Тодоров.

Държавите, които успеят да се адаптират към това, ще успеят да оцелеят и да просперират. Тук е нашата задача да направим такива държавни политики, с които България не само ще успее, а ще просперира. Препоръчвам да въведем дългосрочни договори в електричеството за бизнеса и потребителите. Второ, предвид прекратяването на доставките на газ да освободим пазара на газ като премахнем всички бариери с търговските участници, с предварително резервиран капацитет, каза още Тодоров.

Пред депутатите директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов обяви, че газохранилището в Чирен разполага с газ за 42 дни. Нагнетени са допълнително 20 милиона кубически метра, като хранилището има готовност да поеме още нови количества.

"Газопреносната ни мрежа е в задоволително техническо състояние и е готова през всички входни точки, с които имаме свързаност със съседни пазари и съседни на нам оператори, да приемем количества, които да задоволят потреблението на територията на България. Също така и хранилището в Чирен е в пълна готовност допълнителни количества да бъдат нагнетени в него, или съответно при необходимост, да бъде започнат режим на добив", каза Маринов. /БГНЕС