Петков: Рисковете за България са свързани с енергетиката и доставките на газ

Рисковете за България са свързани с енергетиката и по-специално с доставките на газ. Международното право трябва да се уважава. България няма господар.

Това заяви премиерът Кирил Петков, информирайки депутатите за позицията на страната ни относно напрежението Русия-Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Петков заяви, че България работи по стратегия, която включва и вариант, при който има прекъсване на доставките на руски природен газ заради ситуацията около Украйна.

„Имаме ясен план и сме в ясна комуникация с ЕК какви мерки бихме направили, ако се случи прекъсването на доставките“, заяви министър-председателят.

Петков успокои бизнеса и битовите потребители.

„Българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива при един такъв сценарий“, добави той.

Премиерът Петков е категоричен, че България няма господари.

„Не мога да се съглася, че България има господар. Ние сме суверенна нация. Трябва да се уважаваме като нация“, призова той и отново повтори тезата си, че подходът от тук нататък е да няма зони на влияние.

„Международното право трябва да се спазва. Уважението към международното право трябва да важи за всеки“, категоричен е премиерът.

Според него напрежението и ескалацията около Украйна заради действията на Русия е факт и това не може да бъде игнорирано. /БГНЕС