Петков: Решението за руските дипломати не е мое

Има междуведомствен доклад от МВнР и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министрите на вътрешните работи, на отбраната, външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директор на “Военно разузнаване“, началникът на Национална служба „Охрана“, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди закритото заседание в парламента, на което ще бъде изслушан за изгонването на 70 руски дипломати, предаде репортер на БГНЕС.

Това, което ще разкажа на народните представители е абсолютна хронология. А решението, което се случи във вчерашния ден не е мое решение, подчерта Петков.

То е на базата на този съвет, на три доклада от ДАНС, това са всички институции в България реално, които отговарят за сигурността, плюс факта, че МВнР отговаря също за това. Беше неразбиране как се случи това, но тези доклади датират като се започне от май, юни, имаме отделни информации още през март, каза още Петков. /БГНЕС