Петков призна, че България е изнасяла гориво и оръжия през частни компании към Украйна

България е изнасяла през частни компании, не свързани с правителството, гориво на север към Украйна. Няма правителствена програма за това, това е било от частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира като лош пример.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на брифинг в кулоарите на парламента във връзка със статията във "Велт", предаде репортер на БГНЕС.

"За щастие България зае ясна страна срещу руския агресор, подпомогна Украйна по всички възможни начини, така че Украйна да може да се възпротиви на тази инвазия. Застанахме срещу политиката на сфери на влияние и на това големите държави да се опитват да диктуват на малките държави какво да правят, и затова малките държави да имат свободата на избор в какви съюзи да членуват, как да си подреждат икономиката, как да си подреждат обществото, без това да застраши българската сигурност. Радвам се, че най-накрая има международно признание за България. Не за правителството на "Продължаваме промяната", не за Кирил Петков или Асен Василев, а за България, защото България направи правилния избор", допълни съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Василев отказа да коментира лидерската среща, която предложиха от БСП във връзка с третия мандат, при положение, "че все още няма отправена покана. Нека да видим какво се опитват да направят от БСП. Няма как да реагираме на нещо, което не знаем какво ще представлява", подчерта той.

Петков обясни, че между различните мандати приоритетите и политиките на ПП са стояли през цялото време едни и същи. По думите му техните позиции са същите без значение, че мандатите се сменят.

Василев посочи, че според тях има нужда да се преосмисли отчасти модела за финансиране на политическите партии в страната. И отрече да е имало среща в Министерство на финансите по темата за криптокомпаниите. "Има среща с Асоциация на банките в България, в която са всички търговски банки - Уникредит, Пощенска, ОББ и т.н. и Асоциацията на Финтех индустрията", подчерта той. По думите му прокуратурата трябва да говори пред съда, а не пред медиите. "Трябва да се подхожда професионално, а не да се хвърлят медийни димки", препоръча още Василев. /БГНЕС