Петков: Предлагаме меморандум, ако няма реформи, отиваме на избори 2 в 1

ПП-ДБ са изработили меморандум, който да стане договор и да бъде подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. В този меморандум са включени основни цели за управлението в следващите девет месеца. Той ще бъде публичен, има четири важни аспекта в документа.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

В документа има четири важни акцента, най-важният е за регулаторите, които управляват почти целия икономически живот в страната – от цената на газа, през обществените поръчки до това как се управляват банките и медиите. „Имаме ясно предложение към ГЕРБ. Трябва да се мине през една много ясна процедура за всяка една номинация. Проверка за корупция. Като се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. Когато някой реши да припознае кандидат, това припознаване става през депутат от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и тази номинация се води към групата на партията. Т.е. ако ГЕРБ избере някой извън ГЕРБ, това ще се води към бройката на ГЕРБ. Например, ако има кандидат на ДПС, който се предложи и премине през процедурата и ГЕРБ реши него да го издигне, това ще се води кандидат на ГЕРБ“, обясни Петков и добави, че това ще даде по-голям контрол.

Документът включва раздели за службите и за съдебната реформа.

Петков подчерта, че управлението има смисъл само, ако тези реформи продължават.

Той коментира и ротацията.

„Ние не трябва да говорим само за тази ротация. Тук въпросът е дали можем да направим механизъм, така че ротациите да продължат през следващите четири години. Никой не му трябва драмите да се случват в интервали от девет месеца. Най-нормалното нещо е Мария Габриел като следващ премиер на България, ако тази ротация успее, след това да се върне като външен министър при следващата ротация. Николай Денков сега да стане министър на външните работи и след следващата ротация да се върне като премиер. Да имаме огледални ротации с цел стабилност през следващите 4 години“, обясни Петков.

Той подчерта, че това не е ултиматум към ГЕРБ, а е начална позиция. „Очакваме много по-систематичен начин, по който да уговорим тези неща. Заявяваме ясно акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото така си е дал своята дума и ние си държим на думата. Много се надяваме и ще положим всички усилия, защото не виждаме добри алтернативи за България, освен продължение на тези ротации с тези реформи, които сме заложили. Затова ще положим усилия следващият премиер на България да се казва Мария Габриел. Но ако не се споразумеем по ключово неща за нашите реформи, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1“, заяви Петков, подчертавайки, че не иска това да се случва. „Ще говорим по всяка една от точките, а за изясняване на реалната структура на управление след 6 март“, добави той.

Ген. Атанас Атанасов заяви, че днес са изпратили проект за меморандум на вицепремиера Мария Габриел.

Вторият аспект се отнася до службите. Атанасов заяви, че се предлага ефективен механизъм за управление на сектор сигурност от изпълнителната власт.

„Това трябва да стане на два етапа, до месец юли трябва да бъдат направени измененията в законите, за да се случи всичко останало в сектор сигурност. Най-важният ефект, който търсим е службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите, поставени им изпълнителната власт“, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Третият и четвъртият аспект са за съдебната реформа и антикорупционните мерки. „Искаме да стартира най-накрая процеса по Комисията на противодействие на корупцията. Защото това е институционалният отговор на всички казуси, които са в общественото внимание”, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че България трябва да има несъмнено реформаторско правителство. „За да бъде реформаторско, това правителство трябва да реформира начина на управление – да има съдебна реформа, да има борба с корупцията“, каза той и добави: Предвиждаме отделно да се разговаря за актуализирана управленска и законодателна програма. „Съдебната реформа трябва да продължи с един нов Закон за съдебната власт“, заяви Христо Иванов. /БГНЕС