Петков отива в Скопие с Генчовка и Събев, за да разбере РСМ какво значи да преговаря с ЕС

Министър-председателят Кирил Петков ще посети Скопие, Република Северна Македония, следващия вторник - 18 януари, съобщиха официално от правителствения пресцентър, като досега дадата бе известна само от изказвания на Петков пред медиите.

Повод за посещението е 30-годишнината от признаването независимата македонска държава от България.

„Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и РСМ ще имаме от този процес“, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РС Македония и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

Премиерът ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовка, която в момента е под лекарство наблюдение с коронавирус, и от министъра на транспорта Николай Събев.

БГНЕС припомня, че в понеделник президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, чиято тема ще бъде именно Република Северна Македония. В парламента вчера премиерът каза, че заседанието е важно, защото темата е национален въпрос и всички мнения трябва да бъдат чути. Петков бе категоричен в управляващата коалиция има абсолютна ясна обща позиция, съгласувана пред очите на целия български народ. Имаме пълна координация в Министерски съвет по темата и с това, че отиваме на 18 януари на разговори показваме, че добросъседството е основен принцип във взаимоотношенията ни, заяви премиерът от парламентарната трибуна. /БГНЕС