Петков: Обсъждаме как да помогнем на общините за тока

На днешното оперативно заседание искам да дискутираме как да вържем двете неща – общините, които имат нужда от средства и не могат да посрещнат разходите си и потенциални проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченето на съществуващите им средства и бюджети са направени по най-прозрачния начин. Това каза премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на МС, предаде репортер на БГНЕС.

Министър-председателят посочи, че днешното заседание на Министерски съвет ще се раздели пак на редовно и оперативно.

„В оперативното заседание е много важно да обсъдим високите цени на тока и газа, и как да работим с част от проблемите, които засягат общините, които имат затруднения с училища, с осветление, но да вържем също така и да сме сигурни, че точно тези общини, които имат тези проблеми имат и най-прозрачния начин за харчене на техните бюджети. Защото това, което виждаме е, че от страна се казва, че нямат средства за важни и критични неща като училища, осветление, детски градини от друга страна виждаме, че има и непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера, както видяхме и в столична община – беше добър пример за това”, каза Петков.

Другата точка в оперативното заседание е доклад на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с напредъка в разследването на „Булгаргаз“. „Защото това, което видяхме е, че явно има сериозни допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени днес на газа. И от тук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки - дали волно или неволно, като тук въпросът е колко волно, според мен - да знаем, че ще има последствия и никой не може да прави просто решения, които накрая българският потребител да ги плаща, защото не са били направени по най-разумният начин”, заяви премиерът.
На редовното заседание ще бъдат обсъдени какви са точните политики в следващите 6 месеца на България в рамките на френското председателство, добави още Петков. /БГНЕС