Петков: Недопустимо е държава да се опитва да прави политика чрез шпиони в страната ни

Недопустимо е държава да се опитва да прави политика чрез шпиони в страната ни. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Комотини, предаде репортер на БГНЕС.

"Не може да имаме шпиони на друга държава, които да работят срещу интересите на нашата. Ние сме си България. България трябва да си гледа интересите. Ако някоя страна се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо", каза още Кирил Петков.

Премиерът заяви, че информацията е дошла от нашите служби. "Няма нито един случаен изгонен. За всички тези хора има доста конкретни данни. Те не са публична информация, но ние ги знаехме много добре. Това, което виждаме напоследък и всички тези хибридни атаки -някой ги управлява и менажира. Тези координатори много пъти са точно тези шпиони", каза още Кирил Петков.

Той поздрави българските служби, че са си направили много добре домашното.

Кирил Петков каза, че един от шпионите се забавил малко, защото има дете, което сега си завършва училището и за него се прави изключение.

"Тук не е въпросът да покажем агресия, а че си защитаваме интересите", каза още Кирил Петков.

Министър-председателят отговори и на въпрос дали ще изпратим военна помощ към Украйна.

"Ако някога видите, че България помага военно, това ще бъде на първо през парламента, ще бъде широко обсъждано. Такива неща не могат да се случват скрито покрито. Ние сме избрани от народа, но Народното събрание е истинската институция, която в този момент може да вземе такова решение", заяви още Кирил Петков. Той заяви, че нищо не се иска от нас към момента. По думите му това, което се опитва да се прокара, е че при затворени врати се взима някакво решение. "Няма такова нещо. Наистина подкрепяме Украйна и правим всичко възможно да направим хуманитарна помощ", каза още Кирил Петков.

Той заяви, че има приятели, които искат да се изпрати военна помощ, но 84 % от населението в този момент не искат такава помощ. "Ние все пак сме хора, които сме избрани от народа", заяви още Кирил Петков. Премиерът даде и информация за своите показания. "Няколко неща за мен са много странни. Ужасно странно е, че от година и нещо се знае, че има такъв случай, има явна информация, публична информация. Г-н Божков на кой ли не го каза, за мен умопомрачаващо българската прокуратура даже да не направи досъдебно производство. Ако човек иска да не направи нещо, от сто кладенеца вода, ще изкара", каза още Кирил Петков. По думите му няма такъв случай в света, в който човек, който е подкупвал високопоставени български лица и иска да си признае, а от друга страна прокуратурата казва, че тази информация не я интересува.

Кирил Петков заяви, че нещото, което се е случило е, че има нов доклад от Министерство на финансите, който анализира как са се одитирали евросредствата, за които тогавашният министър на финансите Владислав Горанов е отговарял.

Кирил Петков заяви, че неговото свидетелство е било свързано с този нов доклад. "Това, което аз свидетелствах, че този доклад дава потенциала, че е имало нередности под ръководството на г-н Горанов. Една такава информация може да предизвика потенциално обаждания, скриване на документи, скриване на доказателства. Аз не съм човекът, който може да прецени неотложност или не. Аз станах свидетел на този доклад. Той дава сериозен риск, как са се управлявали евросредствата и ако информацията във връзка с този доклад, по някакъв начин доказателства се манипулират, унищожат, има риск", каза още Кирил Петков.

"Става ясно, че огромен процент от евросредствета под негово ръководство, има само един допуснат участник. Какъв е шансът от един отворен пазарен механизъм, където има проекти с евросредства, 90 % от всичките възможни проекти, да имат един участник. Ако това не е очевадна манипулация и липса на контрол върху тези одити, не знам какво е. Тук въпросът е къде идва връзката. Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран за български левове или евро, а това е начин на неговото управление. Ако имаме в единия случай ясни доказателства, че над 500 млн. е щетата на държавата. Това не е на база общи приказки, а на база доклад на АДФИ. От друга страна знаем, че европроектите са концентрирани в много малък брой фирми и одитният отдел, който трябва да е пазителят на това нещо под ръководството на г-н Горанов, не си е свършил работата и едновременно с това имаме един човек, който се опитва с всякакви всевъзможни начини да каже": Аз корумпирах тези хора". Тези неща като се съчетаят заедно, има доста голяма опасност според мен, ако в единия случай правите корупция, да правите корупция и за евросредствата. Това всичко е само хипотеза", каза още Кирил Петков.

Министър-председателят заяви, че е изразил притеснение с Кьовеши, че имаме случаи като този, който не се разследва от българската прокуратура. "Същото притеснение е, когато се свързва този тип поведение, потенциални рискове на управляващите, които са били отговорни за евросредствата, по какъв начин те са ги управлявали. Няма как 90 % от проектите да имат един изпълнител", заяви още Кирил Петков.

По думите му сега ще се хвърля кал дори по европрокуратурата. "Единственото, което всички ние българи трябва да се надяваме, че европрокуратурата ще може да си върши работата по точно начина, по който бихме се надявали и националната ни прокуратура", каза още Петков. /БГНЕС