Петков: Не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ

Обединението ПП-ДБ слага ясен стандарт в българската политика. Време е да направим реформата в правосъдната система. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.


Петков добави като приоритети разследването на главния прокурор в България, антикорупционната комисия, Шенген.

Според него би било срам да бъдем разделени от Румъния и да бъдем сложени като втора категория европейци.

Петков отбеляза като приоритет и Еврозоната и за да бъде нашата банкова система наистина стабилна, трябва да го направим.

Националният съвет на ПП-ДБ каза ясно, че не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, но сме готови да направим правителство с втория мандат, категоричен е Петков.

Радвам се, че стигаме до законодателните приоритети. Вече има разбиране в обществото и партиите, че публичните финанси трябва да се управляват по начина, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и фирми, коментира Асен Василев.

Съдебната реформа вече събира подкрепа, поне декларативно, в това число промяната в структурата на прокуратурата, която стои на дневен ред от 2017. Еврозоната и Шенген въпреки някои трудности по пътя имаме вече реална подкрепа да бъде завършен процесът успешно, каза Василев. Ние и ГЕРБ сме опоненти, смятаме, че моделът, който страната трябва да се развива е различен. Но по тези приоритети успяхме да намерим законодателна основа така, че тези закони да се приемат. Дори опонентите могат да се уважават, но има ясни граници, които не могат да се прекрачват, това ясно бе заявено и препотвърдено след изборите, тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно. Няма как с първи мандат да има правителство, подкрепено от нас с политическа партия ГЕРБ, подчерта Асен Василев.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е важно да се отбележи, че беше постигната в парламента консолидация върху един дневен ред.

"Вие сте господар на времето в тази процедура", обърна де той към президента.

"Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант с втория мандат", подчерта Иванов и призова и консултациите, и времето да имат добавена стойност.

"Грижата ни е поне в рамките на това, което имате правомощия, поне програмата минимум да можем да я свършим, така че поне в това отношение да пуснем България да върви напред", каза той и посочи, че ако се стигне до втори мандат, ПП-ДБ ще положат всички усилия.

Николай Денков от ПП заяви, че парламентът е стартирал работата си, „това, което ни притесняваше е да не тръгнем в грешна посока да се занимаваме с грешните законопроекти, ние смятаме, че беше важно да постигнем съгласие по приоритетните законопроекти, заедно със закона за бюджета, това, което обсъждахме през цялото време беше, че ни е нужно 3 месеца интензивна работа, за да успеем да постигнем поставените цели“, каза Денков. Този срок обсъждахме за постигане на цели да е минимум 3 месеца при стегната работа, каза още той.

От своя страна Радев каза, че споделя призива правителството да внесе бюджет. Редно е служебното правителство да внесе бюджет. Така е редно. Служебното правителство разработи и внесе в парламента почти всички тези закони. Аз поех огромен политически риск и за първи път разтеглих процедурата, за да се успокоят страстите, за да има диалог и да се състави правителство. За да могат да се приемат също тези ключови закони, почти нищо от това не се случи, правителство не бе съставено, законите не бяха приети, парламентарното време беше употребено само до ремонт на изборния закон, а това доведе до още по-голям хаос. Това време бе употребено за разпити на служебните министри с парламентарен контрол. Почти денонощно служебните министри бяха викани на отчет, при положение, че те трябваше да пишат липсващите закони. Аз пък бях упрекнат, че искам да управлявам страната безконтролно и еднолично до безкрай едва ли не. Да, трябва да има време. Най-голямата роля на президента е таймингът и връчването на мандатите. Не искам да тласкам страната в поредните избори, коментира Радев. /БГНЕС