Петков: Категорично няма покана за Радев от нас да участва в сглобката

Категорично няма покана за президента за участие от нас. Така съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни дали той или някой друг от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е правил оферта на президента Румен Радев да участва в сглобката, както твърди вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на БГНЕС.


По темата за КЗК Петков каза: Ние не трябва да чакаме и ден повече, смяната на КЗК трябва да стане незабавно.

КЗК е с изтекъл мандат и трябва да се смени, добави Петков.

Той е категоричен, че реформата в КЗК трябва да стане много бързо. „Това е част от приоритети, които днес ще говорим на Национален съвет“, каза още той и добави, че ще вкарат нов закон, както и че ще говорят с ГЕРБ по темата.

„Втора точка е, че ще започнем и ще решим, че ще имаме вътрешни избори за всички други кандидати в листата, след водача в листата на „Продължаваме промяната“, така че всъщност демокрацията да се покаже и отвътре, преди да отиде отвън“, добави съпредседателят на ПП.

Петков коментира, че от ПП са притеснени, ако се окаже вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“. „Притеснителното е, че КЗК, ако наистина взема решения без никакъв коментар, просто одобри за нещо, което може да се отрази на хиляди българи за цената на телевизията и за възможността на селекциите, и на възможностите българите да имат такива доставки, без коментар от КЗК, това много ни притеснява“, отбеляза той.

По думите му това са типичните решения на КЗК от миналото. „Ние вярваме, че реформата в КЗК трябва да стане много бърза. Ние ще вкараме нов закон“, съобщи Петков и добави, че не трябва да се чака нито ден повече и смяната на КЗК и на закона трябва да стане огромен приоритет.

„Ние ще говорим с колегите от ГЕРБ в утрешния ден, защото този тип решения за нас са опасни“, допълни той.

Петков обясни, че на Националния съвет ще говорят също и за това, че виждат „една опасност за ребрандиране на „Възраждане“ като консервативна партия“. „Това много ни притеснява, защото ние не можем да забравим руските знамена, както не можем да забравим снимките с Митрофанова и проруските лозунги. И се надявам, че колегите от „Възраждане“ няма да заблудят колегите от ГЕРБ – ние чухме г-н Борисов, и че всъщност проевропейските партии за тези европейски избори ще имат ясна дефиниция, когато една партия е проруска и когато използва реално риториката на чужди държави в собствената си риторика“, каза още той.

По темата за евроизборите, Петков каза, че ще започнат официално преговори с „Демократична България“ за обща листа за евроизборите.

Петков заяви, че се притеснява много и посочи, че този състав на КЗК в миналото е правил „доста опасни решения за българския потребител“.

Попитан прав ли е председателят на ДПС Делян Пеевски, че президентството е „тъмна институция с много кеш“, той отговори: „Това, което аз пледирах, но днес видях, че Борисов не е сигурен в моята теза, че докато нямаме работещи институции и работещи служби, от сутрин до вечер да си прехвърляме топката с думи, е нещо, с което няма как да напредне обществото. Знам, че г-н Борисов се притеснява от тази реформа, но тези служби трябва да бъдат придвижени напред, защото в против случай нито аз, нито някой друг може да бъде директен съдник само пред микрофоните.“

Петков увери, че никога в ПП не се е дискутирало подобно нещо за президента. „Хубавото в нашия случай е, че петте часа дискусии, когато говорихме въобще за създаването на сегашната конструкция, беше записано и пуснато на всички български граждани, така че вие знаете от нашите 5 часа, че такава тема нямаше“, припомни той записа, разпространен от Радостин Василев.

Лидерът на ПП не отговори директно дали знае за злоупотреби на „Дондуков“ 2. „Ние имаме принципно гледане на нещата, когато става дума за корупция, когато става дума за обществен интерес. По никакъв начин ние не се интересуваме кой кой е, ние се интересуваме всички да работят прозрачно и да се страхуват, ако правят корупция или имат корупционни схеми“, каза още той.

„Ако в момента имаме работещи служби, това няма да са просто общи приказки, а би трябвало да има истинско разследване, което да доведе до истински резултати“, каза той във връзка с „Пътя на Копринката“.

Петков подчерта, че няма да става част от репресивен орган и да казва кой какво е, но знае едно: „Докато не си оправим и регулаторите, и службите българските граждани от сутрин до вечер ще слушат само приказки“, добави той и заключи, че хората вече искат дела и искат крайни действия. /БГНЕС