Петков: Идеята за еднолично решение е поредният опит за политически маневри

Има оперативно заседание на МС, където това е дискутирано, има дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това МВнР да направи отзоваването вчерашния ден. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков след изслушването му в НС за изгонването на 70 руски дипломати, предаде репортер на БГНЕС.

Идеята за еднолично решение е поредният опит за политически маневри, но се надявам, че след днес всички депутати се запознаха, добави Петков.

Това е процес започнал през март, имаме записки от април, май, юни, имахме съветът по сигурността с всички служби, които казаха – ДАНС, ДАР, Военно разузнаване. Две неща излязоха това е дълъг процес, второ доста служби са били включени , трето, в момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в ЕС, особено откакто Русия беше обявила България за вражеска държава, посочи Петков. Всички се фокусираха върху 70 човека, реално руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с много европейски държави, нещата се изясниха, подчерта Петков.

Ясно беше докладвано, че аз като премиер съм оглавявал съвета за сигурност, но има доклад на МВнР, на ДАНС, каза още Петков.

Това е абсурд, в който живеем, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. Не сме вижали никакви документи, добави тя.

Те ако бъдат изискани от НС ще се намерят в деловодството. Петков е объркан по принцип, трудно е някакви доклади да го объркат допълнително, просто няма накъде повече, каза още Атанасова. /БГНЕС

Тагове: