Петков и 10 министри от кабинета ще участват в парламентарния контрол

Премиерът Кирил Петков и 10 министри от кабинета ще участват в днешния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Към министър-председателя има три въпроса, свързани с позицията на България в рамките на колективната система за сигурност и отбрана на НАТО и ЕС, стената на язовир Огоста и планирането на изпълнението на националната политика за младежта от правителството.

В петъчния парламентарен контрол ще участват и двамата вицепремиери Асен Василев и Гроздан Караджов. Най-много въпроси са зададени към вицепремиера Гроздан Караджов. Той ще отговаря на въпроси свързани с ВиК сектора, инфраструктурата и други.

Към министъра на правосъдието въпросите на депутатите също не са малко. Надежда Йорданова ще отговаря на въпроси за Единния портал за електронно правосъдие, Централния регистър на обособените залози, изтичането на данни от Агенцията по вписванията и извършвани проверки по процедури за получаването на българско гражданство срещу инвестиции и предвидените действия на Министерството на правосъдието във връзка със санкциите по Глобалния закон "Магнитски".

Министърът на вътрешните работи ще отговори на въпрос за разследване от сектор "БОП" при МВР - Варна, по отношение на сигнал до Районна прокуратура - Варна и агресивното поведение на протестиращи по време на протеста на 12 януари 2022 г. и взетите от МВР мерки.

Здравният министър Асена Сербезова има да отговаря на въпроси за осигуряването на ваксината, "Novavax", за Националната детска болница и за проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици, както и за незаконни действия и злоупотреба с публични средства да директора на болница "Лозенец".

В контрола ще участват още министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, министърът на отбраната, министърът на туризма Христо Проданов, министърът на образованието проф. Николай Денков и министърът на транспорта Николай Събев. /БГНЕС