Петков: ГЕРБ да се откаже от плаващите мнозинства; Борисов: Не участвам в сглобките на ПП-ДБ

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов и Кирил Петков размениха остри реплики за начина, по който се управлява страната и приемат законите, предаде репортер на БГНЕС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Петков изрази недоволството си от това, че ГЕРБ са блокирали изслушването на правосъдния министър Атанас Славов и не са подкрепили техен закон, като за целта са гласували заедно с ДПС и „Възраждане“.

Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система. ПП-ДБ да сме отпред като смокинов лист, а те отзад за важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства, предупреди Петков.

Според Петков това е свидетелство за много притеснителна тенденция. От една страна кой се страхува от изслушването на правосъдния министър заради подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов, „от която цялото общество е настръхнало“, попита съпредседателят на ПП-ДБ.

„Защо ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства, за да блокира важни за обществото неща“, каза Петков и добави: „Използването на плаващото мнозинство с ДПС и „Възраждане“ е проблем за нас“, подчерта той.

Бойко Борисов заяви, че мразя сравнения от рода на смокинови листове. „Отиваме в сфера, която не ми е интересна. Ясно те казаха искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиери, дадохме им мандата, нарушиха всичко, сега искат да ни лишат от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че българският народ е искал редовно правителство. „Ние потиснахме цялото си его, явно Петков не може, или Бориславова не може. Аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им“, подчерта Борисов.

Той обвини също така ПП-ДБ, че правят чистки. „Навсякъде върви чистка с поставени навсякъде техни хора, дори на цели фамилии искат да им се намери място, столове. Какво на Асен Василев като власт не му е дадено? Данъчните служби, ние нямаме нито един човек там, митниците – нямаме нито един там, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия, гранична, вътрешна сигурност и пак не им стига власт“, каза Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ са приели само за правителство, но не и за законодателната програма. Те предлагат тези закони и търсят мнозинство за тях, обясни Борисов.

„Така работи парламентарната република, в която има 240 депутати и където трябва да направиш мнозинство. За да имаш 121 гласа, трябва да се правят компромиси. С 63 депутати ПП-ДБ искат да командват 240“, подчерта Борисов. /БГНЕС