Петима работници загинаха при взрив във военен завод в Анкара

Петима работници загинаха, след като взрив разтърси завод за ракети и експлозиви на около 40 км от турската столица Анкара, съобщи Министерството на националната отбрана, цитирано от „Сабах“.

"Във фабриката за ракети и експлозиви на (Корпорация за механична и химическа промишленост в квартал Елмадаг на Анкара избухна взрив. В резултат на експлозията загинаха петима наши работници. Във връзка с инцидента започна съдебно и административно разследване", се казва в изявление на ведомството.

Експлозията е станала около 8:45 ч. сутринта в завода и вероятно е била причинена от химическа реакция при производството на динамит, заяви пред губернаторът на Анкара Васип Шахин.

Главната прокуратура на Елмадаг започна разследване на инцидента.

"Двама прокурори бяха назначени незабавно от Главната прокуратура на Елмадаг във връзка с експлозията и смъртта на петима работници във фабриката „Barutsan“, работеща в нашия окръг Елмадаг, около 08:50 ч. на 10 юни 2023 г., и те започнаха разследвания на местопрестъплението. Разследването се провежда щателно", се казва в изявление на Главната прокуратура на Анкара.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е информиран за случая от министъра на националната отбрана Яшар Гюлер. Турският президент изрази съболезнованията си към семействата и роднините на загиналите. /БГНЕС