Петър Колев: Време е за нова страница в отношенията с РСМ

Време е да отворим нова страница в отношенията между РС Македония и България. Решението на македонския парламент е шанс, който трябва да бъде използван за бързи реформи. Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз.

Неговият коментар бе по повод на приемането на Френското предложение от македонския парламент. То бе подкрепено от 68 депутати от 120. Народните представители от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

„Дошло е време да отворим нова страница в отношенията между РС Македония и Европейския съюз, от една страна, и между РС Македония и България, от друга. Това мъдро и визионерско решение на македонския парламент трябва да бъде използвано като шанс за бързи реформи, бързи промени и бърза евроинтеграция на РСМ“, каза Колев.

Той предупреди, че няма място за еуфория.

„Трябва да запретваме ръкавите, да започваме работа. Предстои ни промяна на Конституцията, с което българите да получат своето равноправие с всички народи, които живеят там. Трябва да бъде подписан Протокола по Договора за добросъседство и РСМ да започне реалната европейска интеграция и преговори“, заяви лидерът на Граждански демократичен съюз.

Петър Колев подчерта, че България трябва да остане фокусирана като най-заинтересованата държава-членка за интеграцията на Западните Балкани и най-вече РСМ.

„Трябва да сме фокусирани върху процесите, които протичат там. Очаквам ясна българска външна политика, категорична българска позиция, ясна ангажираност на българската държава оттук-нататък като един реален фактор на стабилност“, каза той.

Според него не трябва да забравяме, че България има много въпроси, по които трябва да работи. На първо място това са въпросите, свързани с правата на българската общност в РСМ, а също така с културното и историческо наследство, представителството на българите.

„Това е началото на един полезен и много важен процес, който предстои“, завърши Петър Колев. /БГНЕС