Петър Колев: РСМ не изпълнява критериите от Копенхаген, Скопие не зачита човешките права

"Това, което вие в София го четете от медиите, ние го живеем в Македония. Това е нашето ежедневие. Аз очаквам българското общество да помисли в един такъв аспект. Това, което вас ви дразни като го прочетете, ние това го живеем. Всеки божи ден. Отивайки на работа, излизайки със семействата си на разходка, излизайки с родителите си някъде, отивайки на лекар, опитвайки се да градиш кариера. Навсякъде имаш чувството, че това, че си български гражданин е най-жестоката аномалия, която може да се случи в живота на един човек. Да не се изразя по-грубо и да използвам думата недъг.

Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в РСМ

Имаш чувството, че ти си човек, който не заслужава да бъде равен с останалите и това е ключовият въпрос в посланието на президента Радев, който няма как да не отбележа, че искрено ме възхити. За пръв път България проговори на европейски разбираем език. Става въпрос за това, че РСМ не изпълнява условията от Копенхаген за започване и присъединяване към ЕС. Особено в главата за човешките права. Особено в посока на дискриминация на хората, само защото се самоопределят като българи. И това е ясно и конкретно и македонското правителство, което не изпълнява тези критерии".

Това каза в предаването "Брюкел 1" по Bulgaria ON AIR Петър Колев - председател на партията Граждански демократичен съюз в РСМ.

Колев анализира позицията на България на заседанието на европейските външни министри тази седмица, отпадането на точката за РСМ от дневния ред на Европейския съвет в четвъртък и изразената позиция на президента Радев.

"България бе принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет „Общи въпроси“. Позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед РСМ е последователна и ясна. Тя отговаря на убеждението ни, че политиката на разширяване на ЕС следва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги. Българската страна продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани. Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.," заяви в позиция МВнР.

На въпроса на водещата Милена Милотинова какво би направил, ако има тази възможност, Петър Колев отговори:

"Първото, с което ще започна, е това, което можеш да го решиш сега на момента. Поощряване на хората в Македония свободно да се самоопределят като българи и да се възползват от всички права, съгласно македонската конституция. Както го правят ромите, албанци, власи, турци, които са граждани на РСМ. Единствено тези, които се самоопределят като българи нямат тези права. Защо? Защо един човек, който е българин трябва да носи негативи, заради етническия си произход. Трябва ли да се срамуваме от собствения си произход и да го забравим? Това ли е цената, която аз трябва да платя, за да съм успешен политик в Македония?"

Призив на ВМРО-ДПМНЕ за едностранно излизане от Договора за приятелство с България

"Ключов въпрос е и защо никой в Македония, който е примерно успешен юрист, прокурор, съдия, политик, министър, депутат, не казва за българското си гражданство," заяви още Колев, говорейки за страха у хората от последствията. По думите му част от проблемите в отношенията със София се крият и в състава на преговорния екип.

"Ако съм на мястото на днешните политици в Скопие не бих изпратил като част от преговорния екип с българската страна човек, който е отличник на випуска на Юридическия факултет в Белград, и чийто баща е бивш посланик на Югославия в Турция. Ние знаем какви са отношенията на тези хора с официален Белград. Става въпрос за Методия Белевски. Това е човек, който има висок държавен пост в министерството на външните работи в Македония, като началник на сектора за аналитика, като го наричаме в Македония. По времето на Никола Груевски, по времето на Заев това е един универсален капацитет на македонската дипломация, който в момента е един от хората, които преговарят с България, а ние много добре знаем какви са отношенията между Белград и Москва. И аз не бих изпратил такъв човек да решава за европейското бъдеще на моята страна и да води преговори с България.

Никола Димитров, вицепремиер по европейските въпроси на РС Македония

Бих изпратил хора, които имат добри познания примерно на книжовния български език и могат правилно да се изразят на български за по-бързо и по-лесно да се разберат със своите си братя от другата страна на границата. Бих изпратил хора, които познават и вътрешно са убедени в това, че Македония трябва да бъде членка на Европейския съюз, колкото е възможно по-скоро и че това е национален интерес преди всичко на Македония," заяви Петър Колев.

"Самият факт, че имате такива хора, които преговарят с България, (не бих пропуснал и Никола Димитров в този отбор), и стъпките, които се правят в тази посока, ме убеждават, че този елит не желае Македония да бъде членка на ЕС," заяви Колев и постави въпроса: "Каква реакция можете да очаквате от българската страна, след като се конфронтирате още по-дълбоко с България, вместо да търсите директни разговори с българските лидери и институции и да решавате проблемите; след като ходите по западните столици и клеветите България, продължавате с антибългаризма в Македония и с пропагандата мачкате хората, които се самоопределят като българи в Македония?"

"Когато нашият разговор мине от другата страна на границата, в моята страна Република Северна Македония ще видите каква бурна пропагандна реакция би имало и какъв момент на такъв остър, даже злобен език на омразата," заяви Петър Колев по повод отношението на определени кръгове в РСМ към България. /БГНЕС

Скопие / РСМакедония