Пет медала за Калейн, три за ансамбъла ни в София

България завърши с шест отличия в индивидуалните уреди и три златни медала за ансамбъла по време на Световната купа по художествена гимнастика в зала „Арена Армеец“.

Калейн завоюва три златни и един бронзов медал в индивидуалните уреди. СНИМКА/Българска федерация по художествена гимнастика

Голямата героиня в индивидуалното е Боряна Калейн. Тя първо взе сребърен медал в многобоя, като остана на едва 0.200 точки от победителката Линой Ашрам от Израел. В неделя българската грация бе почти безупречна, като постигна три титли и едно трето място. 20-годишната гимнастичка стартира със злато на обръч, където след отлично представяне записа резултат 26.150. Зад нея на почетната стълбичка се наредиха беларускинята Анастасия Солос и Ашрам с по 26.100, но Солос грабна среброто заради по-добра оценка за изпълнение.

Последва бронзово отличие на топка – победата бе за Ашрам, а със среброто се окичи беларускинята Алина Харнаско. Калейн обаче не спря дотук – силните й изяви й донесоха още два златни медала на бухалки и лента. Тя постигна резултат от 26.100, оставяйки зад себе си младата надежда на Италия София Рафаели и другата ни представителка Катрин Тасева, получила оценка от 24.500. Във финала на лента Калейн пребори конкуренцията на Салос и Рафаели, след като постигна резултат 22.150 точки.

Родният ансамбъл, който постигна рекорден резултат в съчетанието с пет топки – 44.150, потегли с титла в многобоя. На композицията с обръчи и бухалки тимът постигна оценка от 40.200, а втори и трети се наредиха отборите на Азербайджан и Япония. В неделя картината не бе по-различна и българският тим, в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, завоюва нови две златни отличия – на пет топки, и на три обръча и четири бухалки.

Ансамбълът ни завоюва всички златни медали в София. СНИМКА/Българска федерация по художествена гимнастика

На пет топки България пребори Япония и Русия, а на три обръча и четири бухалки – Япония и Азербайджан. /БГНЕС