Пет държави осъдиха турските действия в Източното Средиземноморие

Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха незаконните действия на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в източната част на Средиземно море.

Петимата външни министри обсъдиха на конференция не само Източното Средиземноморие, но и редица регионални кризи, които заплашват мира и стабилността в този регион, пише "Катимерини".

В съвместната си декларация, огласена след телеконференцията, те заявиха, че тези дейности представляват „явно нарушение на международното право“, както е отразено в Конвенцията на ООН за морското право.

В момента Турция прави шести опит в рамките на по-малко от година за сондажни операции в морските зони на Кипър.

Петимата министри също осъдиха ескалацията на нарушенията на гръцкото въздушно пространство от страна на Турция, включително за полетите над населени места и териториални води.

Министрите също обсъдиха и осъдиха „инструментализацията“ на мигрантите от Турция по сухопътната граница с Гърция, както и „непрекъснатата й подкрепа за незаконно преминаване на гръцките морски граници”.

По отношение на Либия те повториха, че двата меморандума за разбирателство, подписани през ноември 2019 г. между Анкара и признатото от ООН правителство за национално споразумение Файес Ал Сарадж, съответно са в противоречие с международното право и ембаргото на ООН за оръжие в Либия.

Комисия на гръцкия парламент одобри сделката EastMed Споразумение за подводен газопровод за пренасяне на газ от нови морски находища в югоизточната част на Средиземноморието до континентална Европа, подписано от Гърция, Кипър и Израел по-рано през годината, бе одобрено с голямо мнозинство от комисия на гръцкия парламент.

Подписано в Атина от лидерите на Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г., споразумението за тръбопровода EastMed премина първия етап преди ратификацията с гласовете на управляващата Нова демокрация, основната опозиционна СИРИЗА и Движението за промяна (KINAL). Комунистическата партия (KKE) и MeRA25 гласуваха против, докато „Гръцко решение” заяви, че ще изрази позицията си на пленарното гласуване в четвъртък. След гласуването министърът на енергетиката и околната среда Костис Хадзидакис определи споразумението като „едно от най-важните международни енергийни споразумения, което ще промени пейзажа с газопроводи не само за Гърция, но и за Европа“. Тръбопроводът, добави той, също ще предостави "практически отговор" на ревизионизма и провокациите на Турция в Източното Средиземноморие. Той също така не изключи възможността повече държави, като Египет, да се присъединят към проекта. „Крайният маршрут на газопровода е отворен“, каза той. Газопроводът с дължина 1900 километра е предназначен да осигури алтернативен източник на газ за Европа, която има големи нужди от енергия и зависи до голяма степен от доставките от Русия и Кавказкия регион. /БГНЕС