Перев: Не трябва да се отстъпва от българската кауза в РСМ, Петков разбра това

Македонските българи ясно заявихме на премиера Кирил Петков, че не сме съгласни на отстъпки, които ще застрашат българската национална кауза в РСМ, и той разбра това. Това заяви за БГНЕС общественикът и журналист Владо Перев сред срещата с министър-председателя Кирил Петков, която се проведе в министерски съвет снощи.

По време на разговорите с премиера те са изложили своите опасения, че не винаги са разбирали позицията на българското правителство по отношение на македонската Конституция и мястото на българите в нея.

"Разбрахме се, че има желание от страна на българското правителство да се направят първите крачки към споразумение, от което да следва преди отварянето на първата глава македонските българи да влязат в Конституцията. Преобладаваха две мнения, които накрая се превърнаха в едно - невъзможно е да се преодолее каквото и да било неразбирателство между РС Македония и България без македонските българи да влязат в Конституцията и да се зачитат техните права."

Той добави, че е разговаряно също така за учебниците, за паметниците, "за желанието на желанието на това правителство да оцелее правителството на Ковачевски в РСМ, за да може да продължи реформите".

В заключение Владо Перев подчерта, че македонските българи "застават не само зад добрите отношения между РС Македония и България, а и зад защитата на българската национална кауза в Македония, която е застрашена през последните 100 години, и това премиерът трябва да го има предвид". /БГНЕС