Пентагонът: Без помощта на САЩ Украйна ще трябва да избере кои градове да задържи

Без изпращането на американска помощ за Украйна украинските въоръжени сили ще трябва да изберат кои градове ще могат да държат под свой контрол. Това заяви заместник-представителят на Пентагона Сабрина Сингх. По време на брифинга тя многократно изтъкна, че Конгресът трябва спешно да одобри отпускането на средства за Украйна.


"Ние няма да можем да предоставим тези критично важни военни помощи и Украйна ще трябва да направи избор и да вземе решения за това кои градове, кои населени места са в състояние да задържат с това, което имат, и с това, което партньорите продължават да им изпращат", заяви г-жа Сингх по време на брифинга.

На 13 февруари Сенатът на САЩ подкрепи законопроект за предоставяне на повече от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на законопроекта Киев ще получи над 60 млрд. долара. 70 от 100-те членове на горната камара на Конгреса гласуваха за документа, чието съгласуване отне почти четири месеца. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че няма да подложи законопроекта на гласуване без мерки за укрепване на сигурността на южната граница.

На 17 февруари главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски обяви изтеглянето на войските от Авдийвка "в името на опазването на живота и здравето на военнослужещите". Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че на ВСУ нямаше да се наложи да напусне града, ако украинската армия беше получила навреме боеприпаси от САЩ./БГНЕС