Пентагонът: Новите американски войски в Източна Европа не са сили за отговор на НАТО

Допълнителните американски войски, които са приведени в състояние на повишена готовност в съответствие с възможността да бъдат разположени в Източна Европа, няма да бъдат част от 8000-те американски войници, готови да подкрепят Силите за отговор на НАТО, заяви говорителят на министъра на отбраната Джон Кърби.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в близко бъдеще ще бъдат прехвърлени американски войски в Източна Европа и в страни от НАТО, но уточни, че няма да бъдат разположени много.

"Когато става въпрос за двустранни споразумения или договорености със съюзници от НАТО, ако те се нуждаят от допълнителни способности, ако биха искали това, тогава ще го уточним индивидуално с всяка държава, за да сме сигурни, че отговаряме на нуждите по най-добрия начин, по който те желаят и могат да се разположат", заяви Кърби по време на брифинг за медиите в понеделник.

Кърби обясни, че американските войски, които вече са поставени в състояние на повишена готовност в Съединените щати, няма да бъдат част от силите за отговор на НАТО, но ще бъдат на разположение за разполагане във всяка държава, която има конкретни искания за помощ в областта на сигурността. Съединените щати биха могли също така да преместят някои американски войски, които вече се намират на европейската сцена на военните действия, в Източна Европа, добави Кърби. /БГНЕС