Пенев сезира УЕФА за съдийството на Кабаков в мача с Лудогорец

Старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев ще сезира УЕФА за съдийството на Георги Кабаков в реванша от полуфиналите за Купата на България с Лудогорец, стана ясно от днешната пресконференция на родния специалист. Армейците спечелиха с 2:1 и за втора поредна година ще играят във финала на турнира за Купата на България.

Любо Пенев изрази сериозни претенции към съдийството в реванша с Лудогорец за Купата.

Аз си обичам футболистите и винаги ще ги пазя точно срещу такива провокации. Тези хора трябва да бъдат разобличени и нямат място в българския футбол. Съдията съвсем нарочно и умишлено подстрекаваше да бъдат контузени мои футболисти. Нормално е аз да си защитя футболиста. Това ми е нормална реакция. Той беше човекът, който най-много искаше домакините да спечелят, особено през второто полувреме“, започна той.

Разглеждам съдийския доклад и виждам много нередности. Това, което е отразено, е лъжа и не отговаря на истината. Турицов си ходи съвсем нормално и се приближава към групата футболисти и съдията, а в доклада е написано, че е изтичал 30 метра. Защо може да видим доклада на съдията, а не може да видим докладите на съдийския наблюдател и на делегата. Този човек свири мач вчера, защото оценката му е добра. Аз имам информация, че оценката му е добра. Ако не му е добра, той няма право да свири и излиза от нарядите“.

Това са факти, не си ги измислям. Добра оценка и човекът продължава, и се случват нещата. Това не може да продължава, защото аз съм загрижен за всички деца, които тренират в школите. Изминал съм много труден път, за да стигна до тук, където се намирам в момента. Клубовете инвестират много в школите. Какво е посланието от главния съдия? Ще попаднете на такъв съдия, който изобщо няма да му дреме за вашето здраве. Искам върху това да се замислим. Този съдия, толерирайки това нещо, заплаши кариерата на този футболист“, продължи Пенев.

Първият картон ми го вади, защото има нарушение срещу наш футболист. Искам да е справедлив, каквото има да го свири. Домакините се разминаха само с един червен картон, а имаше за още един или за двама. В името на поръчителя рискуваме здравето на футболистите. Не мога да бъда безучастен. Този въпросният човек само с това ще го запомнят. Той представлява българския футбол в Европа, българското съдийство в Европа. Шефът на съдиите трябва да вземе мерки. Това не е от вчера. Имаме много пресен, нахален пример от онзи ден в Разград. Без да замесвам клуба, аз като физическо лице, като бивш професионален футболист, като професионален треньор ще направя един запис и ще го изпратя в УЕФА с ясни и точни ситуации и ще поискам мнение от експертите в УЕФА, щом крием оценките на съдийските делегати. Не виждам нищо лошо. Мисля доброто на българския футбол и на децата, които ще бъдат един ден професионалисти. Тези хора трябва да помагат на футбола, а те са изпълнителите“.

За апостроф на треньора, каквото и да било, нито съм използвал епитети, нито съм използвал други фрази – 300 лева е глобата за червения картон на футболиста на Лудогорец за умишлено нарушение, а на треньора 2000 лева. Дали е справедливо? Дали е правилно?. Видях къде съм сбъркал при първия и втория жълт картон. Така ли ще се развиваме и така ли ще вървим напред? Този съдия няма място дори в махленския футбол“.

Това си е моя информация и няма да споделя съдийския доклад. Пак се връщам към вашата власт и влияние, която имате. Вие сте четвъртата власт. Този футбол трябва да го развиваме и няма да се получи по този начин. Вие сте навсякъде. Или не знаете как да го направите, или не искате, или не ви позволяват. Това го оставям на вас. Повече не мога да направя. Нахвърлям ви какво се е случило. Очаквах международен, добър съдия. Аз съм гледал и европейски мачове на този съдия и поведението му е коренно различно. Аз ви нахвърлях няколко неща. Всичко това е на база факти. Аз не си измислям“.

Ако няма гръб, този човек ще си свири съвсем нормално и ще си протече по нормален начин, каквото искаме и двата отбора. Аз коментирам съдийските решения, поведението, двойният критерии и нищо повече. Това са два добри отбора с потенциал и трябва да предложат добър футбол. Аз познавам футболистите на Лудогорец и директорите. Поздравихме се преди мача, честитиха ми след мача. Пак ще се срещнем, ще има плейоф. Всичко трябва да се решава по спортния, по професионалния футболен начин на терена. Може да се направи този извод, че ЦСКА спечели, въпреки цялата направена организация“, завърши наставникът на „червените“ преди гостуването на бившия му отбор Царско село в неделя от 18:30 часа. /БГНЕС