Пендиков с първи показания в Охрид

Малко след 10:30 ч. пребитият на 19-ти януари Христиан Пендиков влезе в сградата на следствието в Охрид, където се очаква да даде първи показания за жестокия побой над него. Пендиков избегна камерите и въпросите на журналистите, влизайки през страничния вход на сградата, предаде репортер на БГНЕС.


Младежът трябва да опише нападението и причините за побоя. След инцидента от прокуратурата в Охрид съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков. По време на последното съдебно заседание един от нападателите Илия Спасески с гордост заяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”.

Пендиков бе секретар на местното българско сдружение, което заедно с всички останали в страната, вече е закрито от властите в Скопие. Преди това срещу клуба имаше стрелба и вандалски покушения на няколко пъти. До днес няма нито един задържан за тези престъпления. В същото време полицейските и съдебните власти в РСМ преследват учредителите и ръководителите на български сдружения в Северна Македония. От скоро Христиан Пендиков е български гражданин.

След приемането на т.нар. "Френско предложение", което поставя ясни условия за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС в страната избухна радикална и екстремистка антиевропейска пропаганда. В нея участват както представители от опозицията, така и от управляващата коалиция. През месец се оповестяват "социологически проучвания", които внушават на обществото намаляване на подкрепата за членство в ЕС, увеличаване на популярността на руския президент Путин и на сръбския режим начело с Александър Вучич. Според управляващите в Скопие за това са виновни ЕС и България, които поставяли "унизителни условия на РСМ". В повечето случаи тези изследвания и анализи се разпространяват от медии и организации, които получават европейско финансиране под различна форма. Утре в Охрид се очаква да има ново заседание по делото за побоя на Христиан Пендиков. /БГНЕС