Пендаровски: С България няма да преговорям за историята

Македонският президент Стево Пендаровски няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото, предаде репортер на БГНЕС.

"Може да преговаряме за реални европейски теми. Аз нямам никакво намерение да посещавам България и да преговарям за историята. Когато говорим за европейските интеграции, ние нямаме право да се съсредоточаваме върху историята", каза Пендаровски пред местната телевизия "Телма".

"Първоначалните предложения на София за нашето присъединяваме към ЕС включваха онези небивалици като искането за езика, за нашия етнически произход, за периода 1941-1945 за окупацията, за администрацията и т.н. За тези въпроси нямам никакво намерение да си губя времето и да пътувам до София или пък да каня Радев при нас - за да преговаряме дали през 1941 г. те са били окупатори или администратори", каза още той и добави: "С Радев искам да говоря за реалните европейские теми, като енергетика, икономика, за инфраструктурата между София и Скопие."

"За това искам да преговарям. За всичко останало не съм получил мандат през 2019 г. - да връщам родината си в XIX век, да говоря за Цар Самуил, за X, за XI век", подчерта Стево Пендаровски.

Според него през последните месеци риториката между РСМ и България е по-спокойна и това се дължи на преговорната рамка за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. Той изрази задоволството си и от факта, че "историята се споменава в Преговорната рамка само в онази част, където става въпрос за двустранните отношения и историческата комисия". /БГНЕС

Скопие / РСМ