Пендаровски и Силяновска на втори тур за президент на Северна Македония

Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, кандидатът на управляващата партия СДСМ Стево Пендаровски и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в надпреварата за президент на страната.

Според последните резултати Пендаровски води с 42,84% от гласовете пред Силяновска-Давкова с 42,24%. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от надпреварата със значителна разлика.

Това означава, че на вторият тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните.

От 1 808 131 имащи право на глас македонски граждани, гласували са 754 714 души.

Те гласуваха в 3 480 избирателни секции.

Според първоначалните оценки на ДИК, Министерството на вътрешните работи и наблюдателите, изборният ден е преминал мирно и без проблеми.

В първия кръг, победител може да бъде кандидат, който е спечелил мнозинство от гласовете от общия брой на избирателите, или 904 066 гласа.

Съгласно член 81 от Конституцията, ако в първия кръг никой не получи необходимото мнозинство, двамата кандидати, спечелили най-много гласове в първия тур, ще отидат във втория.

Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от края на първия кръг на гласуване, в този случай на 5 май. Кандидатът, който спечели мнозинството от гласовете, ще бъде избран за президент, ако над 40% от регистрираните гласоподаватели дадат гласа си в избирателните секции, т.е. 723 253 избиратели.

Ако във втория кръг нито един от двамата кандидати не е получил необходимия брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря.

Президентските избори бяха наблюдавани от 3150 местни и 419 чуждестранни наблюдатели.

Кандидатурата на Пендаровски беше издигната от управляващия социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и коалиционния му партньор Дечмократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

През 2014 г. университетският преподавател Стево Пендаровски, с опит като съветник и председател на избирателната комисия, се изправи срещу Георге Иванов в президентската надпревара в Северна Македония и загуби. На сегашните избори 55-годишният Пендаровски представлява не само избирателите на СДСМ, партията на премиера Зоран Заев, а и тези на ДУИ, най-голямата етническа албанска партия в страната и коалиционен партньор на Заев.

„Аз ще бъда президент, ще бъда на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм. Ясно е, че концепцията "Заедно" днес спечели. Така ще бъде и на втория тур". Това каза кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски след приключването на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония.“.

„Изборът на втория тур е лесен, защото разликата между мен и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ е огромна. Моята концепция е прогресивна държава, а нейната програма е изолация. Подавам ръка на всички. Ще бъда президент на европейска Северна Македония", допълни Пендаровски. Според него трябва да се сложи край на 10-годишния период, през който Македония не е имала президент.

Гордана Смиляновска-Давкова е кандидатът, издигнат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Юрист по образование, тя се обявява срещу закона за разширяване употребата на албанския език. Това едва ли е зарадвало албанците, а те не са от късопаметните. Освен това кандидат-президентът е срещу Преспанското споразумение, което сложи край на близо 30-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

„Нашата победа означава поражение на немакедонската, ненационалната и антимакедонската политика, ако изобщо това може да се нарече политика“, подчерта тя на предизборен митинг.

Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/. /БГНЕС