Пендаровски е новият президент на Македония

Македонските граждани извършиха и последната институционална промяна в страната. Днес те превзеха последната крепост на избягалия бивш премиер Никола Груевски - президентската институция. Стево Пендаровски е първият президент на Република Северна Македония. Той победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Пендаровски бе издигнат от управляващата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/, той се ползва и с подкрепата на ДСИ на Али Ахмети.

Досегашният президент Георге Иванов, който бе личен избор на Груевски, на няколко пъти изправи страната пред опасността от граждански и междуетнически сблъсъци. През последните две години той отказваше да подпише гласуваните от парламента закони. Иванов отказа да подпише и Преспанското споразумение, което откри пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че Стево Пендаровски получава 58% от подадените гласове. До момента са преброени над 35 на сто от бюлетините.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии - първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ.

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Социалдемократите решиха да заложат отново на него на тези избори. Той смята, че след години на разделение сега Македония се нуждае от междупартиен диалог, а президентът трябва да бъде глас на разума.

Пендаровски обещава кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на обществото. „Аз ще бъда президент на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза той.

След като доста време беше национален координатор за присъединяването на Македония към НАТО, наскоро Пендаровски заяви, че през 2020 г. Скопие вече ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс. /БГНЕС