Пелоси: Идваме с цел приятелство с Тайван и мир в региона

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви в сряда, че нейната делегация е дошла в Тайван с цел "постигане на мир за региона", след като посещението разгневи Пекин и предизвика дипломатическа буря.

Тя кацна в Тайван късно във вторник, пренебрегвайки поредица от все по-остри предупреждения и заплахи от страна на Китай, който смята Тайван за своя територия и предупреди, че ще сметне посещението ѝ за сериозна провокация.

Пелоси е най-високопоставеното избрано длъжностно лице в САЩ, което посещава Тайван от 25 години насам.

"Идваме с приятелство в Тайван, идваме за мир в региона", каза тя по време на среща с Цай Чи-Чан, заместник-председател на тайванския парламент.

След като Пелоси, която е на обиколка в Азия, кацна с военен самолет след дни на трескави спекулации относно плановете ѝ, реакцията на Пекин беше бърза.

Посланикът на САЩ Никълъс Бърнс беше извикан спешно от китайското външно министерство късно във вторник и беше предупреден, че Вашингтон "ще плати цената".

"Ходът е изключително скандален по своя характер и последствията ще са изключително сериозни", заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Сие Фън, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа.

Китайските военни заявиха, че са в "повишена готовност" и ще "започнат серия от целенасочени военни действия в отговор" на посещението.

Пекин незабавно обяви плановете си за поредица от военни учения във водите около острова, които ще започнат в сряда, включително "стрелба с бойни патрони с голям обсег" в Тайванския проток.

"Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него", добави външното министерство на Китай.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че във вторник над 21 китайски военни самолета са навлезли в идентификационната зона на въздушната отбрана на острова - зона, по-широка от териториалното му въздушно пространство, която се припокрива с част от зоната за въздушна отбрана на Китай.

Китай се е зарекъл един ден да завладее самоуправляващият се, демократичен Тайван - ако е необходимо и със сила.

В разговор с президента на САЩ Джо Байдън миналата седмица китайският президент Си Цзинпин предупреди Вашингтон да не си "играе с огъня" по отношение на Тайван.

Макар да се разбра, че администрацията на Байдън се противопоставя на посещението на Пелоси в Тайван, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че тя има право да отиде там, където пожелае.

Съединените щати обаче заявиха, че политиката им спрямо Тайван е непроменена.

Това означава подкрепа за неговото правителство, като същевременно дипломатически признава претенциите на Пекин над Тайпе и се противопоставя както на официалното обявяване на независимост от страна на Тайван, така и на насилственото му превземане от Китай./БГНЕС, АФП

Тайван / Китай