Пекин: САЩ увеличават риска от трагедия Индийско-Тихоокеанския регион, подобна на тази в Украйна

Действията на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион увеличават риска там да се случи нещо подобно на кризата в Украйна, заяви външният министър на Китай Уан Йи.

"САЩ се опитват да създадат регионално напрежение и да подтикнат към антагонизъм и конфронтация, като прокарват "Индийско-Тихоокеанската стратегия" - заяви той в телефонен разговор с виетнамския си колега Буи Тан Сан.

Според него действията на Вашингтон "ще навредят сериозно на трудно извоюваните мир и развитие в региона и сериозно ще подкопаят архитектурата на регионално сътрудничество, ориентирана към АСЕАН", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

"Не можем да допуснем в региона да се възроди манталитетът на Студената война и около нас да се повтори трагедията от Украйна", твърди Уан.

Според него украинската криза показа и капаните на блоковата политика, като накара "азиатските страни да осъзнаят, че поддържането на мира и стабилността е ценно и отдаването на блокова конфронтация ще доведе до безкрайни рискове".

Китай ще играе активна роля за гарантиране на мира и стабилността в региона и за справяне с разпространението на последиците от кризата в Украйна, добави той.

По въпроса за Украйна Сан заяви, че Виетнам "има много сходства с Китай в позицията си", се казва в изявлението.

Виетнам настоява двете страни "да спазват Устава на ООН и международното право и да търсят дългосрочно решение на различията въз основа на зачитане на законните права и интереси на всички страни". /БГНЕС

Пекин / Китай