Пекин санкционира „Локхийд Мартин“ за продажби на оръжия за Тайван

Пекин налага санкции на две американски отбранителни компании – „Локхийд Мартин“ и „Нортроп Груман“, заради ролята им в доставките на оръжия за Тайван, предаде АФП.


"Локхийд Мартин Корпорейшън" е участвала пряко като главен изпълнител в продажбата на американско оръжие на Тайван на 24 август. „Нортроп Груман“ е участвала многократно в продажбите на оръжие на САЩ за Тайван. В съответствие със Закона за борба с чуждестранните санкции, Китай реши да наложи санкции на горепосочените две американски военни компании", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Конгресът на Съединените щати, съгласно Закона за отношенията с Тайван, изиска доставката на оръжия за самоуправляващата се демокрация за нейната отбрана. Досега администрациите на САЩ правеха това по-скоро чрез продажби, отколкото чрез пряка помощ, но през август Вашингтон за първи път одобри пряка военна помощ от САЩ за Тайван в рамките на програма за подпомагане, насочена към чуждестранни правителства.

"Въпреки твърдото противопоставяне от страна на Китай, правителството на САЩ е решено да предоставя оръжия на Тайван, сериозно накърнявайки суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността и продължавайки все по-напред по грешния и опасен път на въоръжаване на Тайван", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата. /БГНЕС