Пекин: Ограниченията за китайските туристи са политически

Китайското правителство изрази предположение, че ограниченията за пътуване, наложени от няколко държави на пристигащите китайски туристи, са политически мотивирани и предупреди, че може да предприеме ответни мерки.

САЩ, Индия и Обединеното кралство са сред държавите, които са въвели задължителни тестове за пристигащите от Китай.

В последно време в страната се наблюдава рязък скок на случаите на Covid след облекчаването на строгия контрол.

Съществуват опасения, че числото на заразените и смъртните случаи са значително занижени от властите в Пекин.

Последната ежедневна актуализация на информацията за Covid в Китай от 24 декември съобщава за по-малко от 5 000 случая, но някои анализатори твърдят, че дневният брой на случаите вече е над два милиона и може да достигне почти четири милиона този месец.

Липсата на данни - и съобщението на Китай, че от 8 януари облекчава ограниченията за пътуване - доведе до това, че повече от десет държави обявиха, че ще проверяват за Covid пристигащите от Китай.

Световната здравна организация (СЗО) призова Китай да споделя повече информация в реално време, а във вторник говорител на външното министерство заяви, че Пекин е готов да "подобри комуникацията със света".

Въпреки това говорителката Мао Нин заяви, че правителството е "твърдо против опитите за манипулиране на мерките за превенция и контрол на епидемията за политически цели и ще предприеме съответните мерки... съгласно принципа на реципрочност".

От март 2020 г. границите на Китай са до голяма степен затворени, което означава, че малко чужденци могат да влизат в страната, а тези, които влизат, трябва да преминат през строги тестове и карантина.

Агенцията за превенция на заболяванията на Европейския съюз и главният лекар на Австралия твърдят, че високите нива на ваксинация и имунитет намаляват заплахата, която представлява в момента коронавируса.

Но въпреки това страните, включително и тези от ЕС, наложиха тестване на пристигащите от Китай.

"Мисля, че изпълняваме дълга си да защитим френския народ, като искаме тестове", заяви във вторник министър-председателят на Франция Елизабет Борн.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, заяви, че преобладаващият брой държави членки подкрепят въвеждането на ограничения за пътуване. Някои държави вече въведоха свои собствени мерки, но в сряда се очаква решение дали те ще бъдат разширени до всички държави от ЕС.

САЩ също защитиха своите изисквания за тестване, като заявиха, че подходът им се основава "единствено и само на науката"./БГНЕС, Би Би Си

Пекин / Китай