Пекин: Нов закон ще противодейства на чуждестранния "тормоз“

Нов закон за външните отношения ще помогне на Китай да противодейства на "тормоза" от чужбина. Това заяви високопоставеният дипломат Ван Йи след като Пекин одобри закон, който ще увеличи правомощията му за противодействие на санкциите.


Съединените щати наложиха санкции на дълъг списък от китайски компании и физически лица, обвинявайки ги в съучастие в нарушения на правата на човека, които Пекин категорично отрича.

Санкциите - особено тези, които ограничават достъпа до важни технологии, необходими за производството на полупроводници - засегнаха сериозно някои китайски фирми, като ги принудиха да съкратят работни места и да замразят плановете си за разширяване.

В сряда висшият законодателен орган на Китай прие Закона за външните отношения, който определя основните принципи и позиции на международната дипломация на Пекин и ще влезе в сила на 1 юли, съобщи АФП.

Законът "ясно показва нашето противопоставяне на хегемонията, политиката на власт... и тормоза", пише китайският първи дипломат Ван Йи в статия, публикувана в държавните медии в четвъртък.

Това е "важна мярка за укрепване на централизираното и единно ръководство на Централния комитет на Комунистическата партия върху външните работи", пише бившият външен министър Ван в партийния вестник „Пийпълс Дейли“.

Тя също така ще "осигури на Китай правно основание за упражняване на законни правомощия срещу санкции и намеса", добави той.

"Изправени пред тежки предизвикателства, ние трябва да поддържаме стратегическия си капацитет... и умело да използваме оръжието на върховенството на закона, за да обогатяваме и подобряваме непрекъснато правния си "инструментариум" в борбата с отвъдморските (сили)", заяви Ван.

Мориц Рудолф, изследовател и сътрудник в юридическия факултет на Йейл, заяви пред АФП, че отблъскването на чуждестранните санкции е "само един аспект" на закона, който дава на Пекин широка свобода на тълкуване за това как да прилага международните договори в страната.

"Законът може да се използва за защита на политическа позиция, когато (Китай) не прилага международен договор в името на своя суверенитет, национална сигурност или обществени интереси", каза той.

Новият законодателен акт подготвя също почвата за това Пекин евентуално да прилага вътрешните закони извън границите си, смята Рудолф.

Напрежението между Китай и Съединените щати нарасна, като и президентът Джо Байдън, и неговият предшественик Доналд Тръмп нарекоха Пекин най-сериозната заплаха за дългосрочното глобално превъзходство на САЩ.

Байдън до голяма степен последва подхода на Тръмп, като наложи множество санкции на китайски структури, за които се смята, че са виновни за злоупотреби.

Пекин осъди тези стъпки като нелегитимни и отговори със собствени санкции, насочени срещу американски предприятия и политици.

Китайското външно министерство заяви в четвъртък, че новият закон "напълно демонстрира решимостта и отговорността на Китай да защитава националния суверенитет". /БГНЕС