Пекин: Китай е готов да предприеме мерки срещу нарастващия натиск на САЩ

Китай е готов да предприеме необходимите мерки в отговор на нарастващия натиск от страна на САЩ, съобщи външният министър.

„Китай ще защитава твърдо националния си суверенитет пред нарастващия натиск от страна на САЩ и е готов да предприеме всички възможни мерки за това“, заяви китайският външен министър Ван Ий.

"Съединените щати се опитват да сформират свой собствен блок, за да увеличат натиска върху Китай", каза той на пресконференция по време на две сесии на висшите консултативни и законодателни органи на страната. „КНР е независима суверенна държава и ние имаме пълното право да предприемем всички необходими мерки за защита на законните си права."

„Реалната цел на индо-тихоокеанската стратегия на САЩ се състои в опита да създадат индо-тихоокеанска версия на НАТО", каза още Ван Ий.

Той отбеляза, че САЩ продължават да не пестят усилия, за да се включат в ожесточена конкуренция с Китай, като постоянно провокират проблеми по въпроси, свързани с основните интереси на Китай.

Според министъра Пекин не се стреми към съперничество с Вашингтон, тъй като смята подобна стратегия за "отживелица от миналото". Той също така отбеляза, че САЩ напоследък "действат безотговорно на международната арена".

"Китай и Съединените щати трябва да си взаимодействат на равноправна основа, като се уважават взаимно, насърчавайки хармоничното и стабилно развитие на двустранните отношения", обобщи Ван Ий.

За сметка на това китайско-руското приятелство все още е стабилно, въпреки международното осъждане на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, каза Ван Ий, цитиран от АФП.

"Приятелството между двата народа е твърдо като скала, а перспективите за бъдещо сътрудничество на двете страни са много широки. Руско-китайските отношения не са насочени към трети страни и са основани на принципа на неприсъединяване към блока“, каза той. „Китай и Русия продължават да развиват своите отношения без оглед на каквито и да било международни изменения“.

Все пак китайското дружество на Червения кръст скоро ще предостави хуманитарна помощ на Украйна, съобщи на годишната пресконференция в рамките на сесията на Националния народен конгрес (най-висшия законодателен орган) Ван Ий.

Китай е готов за конструктивна роля в мирните преговори между Русия и Украйна и при необходимост за осъществяване на посредничество, каза външният министър.

Решаването на украинския въпрос изисква хладнокръвие, а не наливане на масло в огъня, заяви още Ван Ий.

"Причините, поради които ситуацията в Украйна се разви до сегашното положение, са комплексни. Решаването на сложни проблеми изисква спокойствие и рационалност, а не наливане на масло в огъня и ескалиране на противоречията", каза министърът.

Според външния министър Пекин смята, че по време на конфликта е наложително да се гарантира безопасността на чуждестранните граждани.

Ван Ий заяви също, че в условията на ескалиращо напрежение е наложително да се действа в съответствие с разпоредбите на Устава на ООН.

"Надяваме се, че третият кръг на руско-украинските преговори ще започне скоро и ще бъде постигнат по-нататъшен напредък", добави той. /БГНЕС