Пеканов потвърди: 43 са забележките на ЕК по Пана за възстановяване

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов потвърди, че Европейската комисия има 43 забележки по Плана за възстановяване и устойчивост.

Планът за възстановяване" беше изготвен и изпратен от служебното правителство на премиера Стефан Янев. По него трябва да получи 12.9 млрд. лева до 2026 г., предаде репортер на БГНЕС.

За забележките по-рано информира Мика Зайкова от "Има такъв народ" като каза, че "енергетиката е направена на кайма".

Мика Зайкова: ЕК има 43 забележки по "Плана за възстановяване"

От днешното участие на вицепремиера Пеканов в парламентарния блиц контрол стана ясно, че две от забележките са свързани с енергетиката и върховенството на закона.

"Реформа на БЕХ, която да адресира проблема с кросубсидирането вътре в БЕХ, което се вижда като проблематично от страна на Европейската комисия. В сферата на върховенството на закона мисля, че много ясно съм го обяснявал няколко пъти: трябва да се засили контролът, да се даде възможност да се разследва главния прокурор. Европейската комисия иска в по-голям детайл ние да ги обясним. Ние искам Народноро събрание да вземе тези реформи. В тези преговори ние се опитваме да оставим именно такава гъвкавост, за да се случат тези реформи по най-добрия начин", каза Пеканов от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че няма притеснения по отношение на въпросите, които Брюксел поставя. /БГНЕС