Пеканов: Няма да участвам в проекта на Петков и Василев

Няма да участвам в проекта на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев.Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов, отговарящ за управлението на европейските средства.

"Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика, не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”, каза още той.

"Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още Пеканов.

Относно живота на въглищните централи, Пеканов заяви, че "зеленият преход" се случва, спирането на мръсното производство на електроенергия ще се случи, но от друга страна това не трябва да става твърде бързо.

Пеканов успокои, че макар Планът за възсратановяване да не е внесен, България няма да загуби парите от Брюксел. Той обясни, че има опасения, че няма да изпълним обещанията.

"Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната държава не получи тези пари, когато най-много се нуждае от тях", посочи Пеканов. /БГНЕС