Педро Санчес ще помилва сепаратистите

Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще предложи утре на кабинета да бъдат помилвани каталунските политици, осъдени заради организацията и провеждането на незаконния референдум за независимостта на региона през 2017 г.

Премиерът направи днес в Барселона изявление по този повод, което бе излъчено на сайта на правителството.

„Утре ще предложа на Съвета на министрите да помилва деветимата осъдени в процеса. Знам, че има хора, които са против тази мярка. Освен това разбирам и онази част от каталунското и испанското общество, която е срещу помилването”, каза още Санчес, но подчерта, че правителството е решило да даде шанс на „помирението”.

Изявлението на премиера в самото начало бе прекъснато от виковете на събралите се пред сградата на театър „Лисео” в Барселона, които протестираха срещу визитата на Санчес в каталунската столица.

В края на май Върховният съд се обяви против помилването на каталунските политици. Това решение означава, че сега властите няма да могат да помилват напълно осъдените. Предполага се, че правителството ще разрешат на затворниците да не излежават докрай присъдите си, но ще оставят в сила решението за лишаването им от правото да заемат държавна служба. /ТАСС