Педро Санчес реформира радикално правителството на Испания

„От днес правителството за възстановяване започва да преодолява най-лошото бедствие на човечеството от десетилетия насам ", заяви президентът на испанското правителство Педро Санчес, обявявайки радикалната реформа на кабинета си. Санчес подчерта, че преустройството на неговия екип е първо „подновяване на поколенията“ (средната възраст на правителството пада от 55 години на 50) и че има още повече жени министри: „Преди имаше 54% жени, а сега те са 63%, което прави страната ни отново еталон в паритета ", каза той.

Преструктурирането не засяга съюза между Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на Санчес и радикалната лява партия Podemos, която запазва петте си министерства. Промените са съсредоточени в 17-те портфейла в ръцете на членове на PSOE или независими, близки до партията.

Сред най-забележителните промени са напускането на номер две на изпълнителната власт, Кармен Калво (заменена като първи вицепрезидент от Надя Калвиньо, която продължава да ръководи икономиката ) и министъра на външните работи Аранча Гонсалес Лая, която ще бъде заменена от настоящия испански посланик във Франция Хозе Мануел Албарес.

Други важни промени са тези на министъра на науката, бившия астронавт Педро Дуке, който ще бъде заменен на длъжността от кмета на Гандия, Диана Морант, министъра на транспорта и секретар на организацията на PSOE, Хосе Луис Абалос, за кмета на Гава, Ракел Санчес или смяната на директора на кабинета на Санчес, Иван Редондо, от ветерана социалист Искар Лопес. Микел Исета също преминава от ръководител на Министерството на териториалната политика към ръководство на Министерството на културата, замествайки Хосе Мануел Родригес Урибес.

„След като бъде преодоляна най-трудната част от пандемията, новото правителство ще има за основна задача да консолидира икономическото възстановяване, а също и създаването на работни места и без съмнение да управлява огромната възможност, представена от европейските фондове, за модернизация и допълнителна подкрепа на нашата икономика", каза ръководителят на правителството.

Това преструктуриране на правителството, първият проект от началото на законодателната власт през януари 2020 г., идва в деликатен момент за социалистите, когато консерваторите от Народната партия не пропускат възможност да повдигнат обвинение срещу правителството и според някои анкети, ги настигат и изпреварват в нагласите за гласуване.

„Когато удряш най-близкия си екип, отговорен за координирането на правителството, Социалистическата партия, стратегията, този, който се проваля, не е нито Редондо, нито Калво, нито Абалос, Педро Санчес се проваля като министър-председател, който сам демонстрира вот на недоверие към себе си“, заяви говорителят на партията и кмет на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда./ БГНЕС