Педро Санчес отложи речта си пред евродепутатите заради предсрочните избори

Испанският министър-председател Педро Санчес реши да отложи високопоставена реч пред Европейския парламент, в която се очакваше да разкрие приоритетите на предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, съобщи Евронюз.


Първоначално речта беше планирана за 13 юли. По искане на Санчес тя ще бъде преместена за пленарната сесия през септември.

Решението беше взето в светлината на предсрочните парламентарни избори, които испанският лидер обяви в понеделник след разочароващото представяне на неговата социалистическа партия на местните и регионалните избори през уикенда.

Гласуването в цялата страна е насрочено за 23 юли, което означава, че речта щеше да бъде произнесена точно в разгара на кампанията.

Испания ще поеме ротационното председателство на Съвета на 1 юли, заменяйки Швеция.

Позицията не носи изпълнителни правомощия, но позволява на съответната държава от ЕС да определя дневния ред, да провежда срещи, да ръководи преговори, да изготвя компромисни текстове, да организира гласувания и да се изказва пред другите институции на ЕС.

Обикновено лидерът на председателстващата държава изнася реч пред Европейския парламент и представя политическите приоритети за шестмесечния й мандат.

Решението на Санчес породи нови съмнения относно способността на Испания да изпълнява ефективно отговорностите, свързани с председателството, защото правителството ще бъде ангажирано в кампания с високи залози, докато започне неговата работа начело на Съвета.

Испанските власти настояват, че председателството ще продължи по план и нормално, дори ако изпълнителната власт смени политическия си цвят.

Говорител на Европейския парламент потвърди, че председателят Роберта Мецола е получила молбата на Санчес тази седмица.

Преди това дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) поиска от Мецола да отложи речта на премиера с оглед на предсрочните избори./БГНЕС