ПДД: Додик заплашва бошняците с насилие точно както Караджич

„Официалната сръбска политика не се е отказала от престъпните си цели и от прилагането на политиките, определени в Меморандума на САНУ“.


Това заявиха от „Партия на демократичното действие“ (ПДД) в отговор на реакциите на официални лица от Сърбия и Република Сръбска (РС) по повод резолюцията на ООН относно геноцида в Сребреница, съобщи „Сараево таймс“.

Меморандумът на Сръбската академия на науките и изкуствата е изготвен през 1986 г. и е основа на великосръбския шовинизъм.

"Най-очевидното потвърждение за това са фашистките изявления на Милорад Додик, че "сърбите не могат да живеят с мюсюлманите, бошняците" и че "25% от територията на Босна и Херцеговина (БиХ) са достатъчни за бошняците", заявиха от ПДД.

Според партията изявленията на Додик са най-пряката заплаха към бошняците от времето на заплахите на сръбския военнопрестъпник Радован Караджич.

Международният трибунал за бивша Югославия призна Караджич за виновен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Твърдението, че "сърбите не могат да живеят с бошняците" и че бошняците трябва да бъдат ограничени до 25% от територията, може да бъде постигнато само чрез разпалване на нова спирала на злото и насилието, подобна на тази, която някога инициираха Слободан Милошевич, Радован Караджич, Ратко Младич и други. Политиката на етническо разделение и етническо прочистване, която провеждаха, доведе до геноцид и други тежки военни престъпления. Но също така и до страданията на сръбския народ и доживотен затвор за повечето сръбски военни лидери. В същото време Босна и Херцеговина и бошняците оцеляха, което трябва да бъде ясен урок и послание за всички", заявиха от ПДД.

Те посочват, че днес политическите наследници на осъдените военнопрестъпници искат да забранят обсъждането на геноцида и престъпленията, представяйки го като "атака срещу сръбския народ".

"Всъщност те нанасят непоправими щети на самия сръбски народ, а не на някой друг, като натоварват колективната вина за делата на отделни хора върху неговите рамене. В същото време, докато говорят за "заплахата за сърбите", те заплашват и обиждат бошняците, а в Сребреница, където е извършен геноцид, искат да сърбизират този град, като променят имената на улиците", подчертаха от ПДД.

Партията отбелязва, че резолюцията на ООН относно геноцида в Сребреница е необходима именно заради сърбите и тяхната политика.

"Освен това са необходими по-силни и конкретни стъпки от страна на всички, които ще подкрепят приемането на резолюцията, за да помогнат за своевременното спиране на подобна политика", заключиха от партията. /БГНЕС